Satu Taavitsaisen blogi

Tuo kotihin, nyt pieneenkin, joulujuhla suloisin!

Share |

Lauantai 17.12.2016 - Satu Taavitsainen


Joulu on jo ovella ja Eduskunta päättää työtään tältä syksyltä. Olemme tällä viikolla äänestäneet talousarviosta ja äänestykset jatkuvat vielä ensi viikolla keskiviikkoon saakka. Olen eri mieltä hallituksen kanssa siitä, mihin rahaa tulisi laittaa. Hallituksen politiikan voi kiteyttää yhteen lauseeseen: Hallitus ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Tätä emme hyväksy ja olemme oppositiosta esittäneet oman oikeudenmukaisemman vaihtoehtomme. Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo, sanotaan joululaulussakin.

Näiden valtiopäivien viimeisenä tekonani jätin perjantaina kirjallisen kysymyksen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle toimeentulotukea hakevien oikeudesta henkilökohtaiseen keskusteluun.

Toimeentulotuen asiakkaalle tulee lain mukaan järjestää mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kunnan sosiaalityöntekijän tai sosionomin kanssa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun asiakas on tätä pyytänyt.

Tietooni on tullut, etteivät kaikki kunnat ole kirjanneet lainkaan asiakkaiden pyyntöjä saada keskustella, eikä lain noudattamista ole seurattu ja valvottu. Keskiviikkona kysyin asiaa Kelan valtuutettujen yleiskokouksessa ja kävi ilmi, että lain määräajan seurantaa ei Kelassa nähdä tarpeellisena.

Kysyin näin ollen Juha Rehulalta, onko hän tietoinen, että ihmisten oikeutta henkilökohtaiseen keskusteluun ei ole seurattu ja valvottu kaikissa kunnissa ja miten hän aikoo jatkossa seurata ja valvoa määräajan toteutumista sekä Kelalle siirtyvän perustoimeentulotuen että kuntien vastuulle jäävien ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen osalta.

Kansalaiset kokevat, että sosiaalityöntekijät osallistuvat liian vähän toimeentulotuen tilannekohtaiseen harkintaan, eikä asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita ja elämäntilanteen kokonaisuutta oteta huomioon.

Toimeentulotuki on kansalaisten viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata ihmisarvoinen elämä. Toimeentulotukea hakevien ihmisten kanssa tehtävä sosiaalityö ei ole vain etuuden laskennallista myöntämistä, vaan asiakastyöllä on merkitystä yhteiskunnallisen eheyden ylläpitäjänä, syrjäytymisen estäjänä ja ongelmien ennaltaehkäisijänä.

Sosiaalityössä on oltava riittävästi henkilökuntaa tekemään arvokasta ja tärkeää työtä, jossa vaaditaan kokonaisnäkemystä asiakkaan elämäntilanteesta ja monipuolista ammatillista osaamista.

Aineellisen avun antamisen lisäksi sosiaalityöntekijöiden tehtävä on auttaa heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia parantamaan elämänsä hallintaa ja käyttämään voimavarojaan ongelmien voittamiseen. Tätä ei voi tehdä kuin keskustelemalla ja kohtaamalla ihmisiä.

Toivon myös, että jokaisessa Suomen kunnassa käsiteltäisiin toimeentulotukihakemukset ensi viikolla. On sydämetöntä, jos ihmiset eivät saa rahaa ennen joulua. Tuo kotihin, nyt pieneenkin, joulujuhla suloisin!

Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Hyvää Joulua!
t. Satu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini