Satu Taavitsaisen blogi

Varjosta valoon!

Share |

Tiistai 31.1.2017


Elämme aikaa, jolloin valo alkaa vähitellen voittaa talven pimeyttä. Pitkän syksyn ja talven jälkeen valo tuntuu armahtavalta.

Tämän viikon perjantaina vietämme Valon nimipäivää. Silloin iloitsemme auringosta ja puhumme lisäksi mielenterveydestä, masennuksesta ja sen voittamisesta. Valoa ja toivoa on edessäpäin, vaikka se ei aina pimeyden hetkinä siltä tuntuisikaan.

Mielenterveys on mielen hyvää vointia ja ihmisen kykyä selviytyä arjessa, tehdä työtä ja antaa oma panoksensa yhteisön hyväksi. Jokainen ihminen on tärkeä ja jokaisen elämällä on tarkoitus ja mieli.

Mielenterveyshäiriöiden vuoksi myönnetyt 16-34 -vuotiaiden nuorten aikuisten työkyvyttömyyseläkkeet ovat valitettavasti lisääntyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Päivittäin työkyvyttömyyyseläkkeelle jää 5-8 nuorta aikuista mielenterveydellisen häiriön takia, usein syynä on masennus.

Nuoret eivät ole eläkkeellä kevyin perustein. Ongelmien taustalla ovat usein vaikeat lapsuuden elinolosuhteet, sekä pitkä sairaushistoria. Lapsuudenaikaisia kuormittavia tekijöitä ovat muun muassa koulukiusaaminen, yksinäisyys, vanhempien avioero, perheväkivalta ja vanhempien päihteiden käyttö.

Huolestuneet psykiatrit kertovat, että ihmiset tulevat heidän hoitoonsa aivan liian huonossa kunnossa. Jos ammatti-ihmiset voisivat antaa apua aikaisemmin, olisi heillä paremmat mahdollisuudet auttaa ja kuntouttaa.

Tästä huolimatta hoito- ja kuntoutusmahdollisuuksia ei ole lisätty, vaan useissa kaupungeissa juuri lasten ja nuorten psykiatrisista palveluista on huutava pula ja pitkät jonot.

Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotiasta itsenäisyyttään teemalla "YHDESSÄ". Erityisesti nyt tarvitsemme valoisaa, positiivista, hyvän mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistamista arkielämämme kannalta keskeisiin ympäristöihin kuten koteihin, päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille.

Odotan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselta nykyistä varhaisemman avun lisäämistä ruohonjuuritasolle. Näin säästämme inhimillisiä kärsimyksiä ja yhteiskunnan rahoja, joita sairauksien pitkittyminen aina aiheuttaa.

Meidän pitää kehittää entistä enemmän kotiin annettavia lapsiperheiden tukipalveluja. On parannettava perustyön resursseja neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa, on lisättävä koulujen psykologi- ja toimintaterapiapalveluja, perheneuvontaa, kotikuntoutusta, nuorten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämistä sekä vertaistukea. On palautettava monta talouden vuoksi karsittua asiaa takaisin ja luotava uutta.

Valoa sote-uudistustunnelin päässä on, jos saamme maan hallituksen miettimään tarkemmin arvoja. Ei ole ihmisten kannalta oikein, että sosiaali- ja terveydenhuollosta aiotaan antaa yrityksille suuria tuottoja sen sijaan, että veroeurot osoitettaisiin omien kansalaisten tilanteen parantamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon on oltava tasa-arvoista ja laadukasta joka puolella maata, eikä sitä ole tarkoitettu bisneksen tekemistä varten, vaan ihmisiä varten.

Meidän eteläsavolaisten on oltava itse aktiivisia siinä, kuinka me omalla alueellamme edistämme ongelmien ennaltaehkäisyä ja ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin vahvistumista. Meidän ei pidä pelkästään odotella valtion sote-ratkaisuja, vaan meidän tulee tehdä hyvinvointityötä itse.

Kaupunginvaltuutetuilla tulee nyt ja jatkossakin olla näkemys siitä, kuinka parannamme asioita niin, että ihmiset saavat varhaisen avun ja vältymme raskailta, kalliilta korjaavilta toimilta. Arvot ovat tärkeimmät ohjenuorat päätöksiä tehdessämme. Ne näkyvät pimeässäkin kuin majakan merkkivalo.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini