Satu Taavitsaisen blogi

Nousuvesi ei nosta kaikkia veneitä

Share |

Keskiviikko 30.5.2018 - Satu Taavitsainen


Järjestin Sadun klinikan viikko sitten lauantaina kauppakeskus Stellassa Mikkelissä. Kävijöitä oli paljon, monet heistä eläkeläisiä. Heidän suuri huolensa oli rahan riittäminen päivittäisiin menoihin ja korkeiksi nousseisiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin.

Eräs eläkkeellä oleva pariskunta tuli klinikalleni apteekin lähettämänä. He kertoivat huolensa lääkkeiden ostamisen mahdottomuudesta. Heidän pienet työeläkkeensä eivät yksinkertaisesti riitä. He olivat tehneet tulo- ja menolaskelmansa paperille, jotta antaisin sen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle. Vein terveiset Rinteelle, joka vastasi kuulleensa saman huolen eri puolilta Suomea. Pienituloiset eläkkeensaajat maamme joka kolkassa kärsivät samoista vaikeuksista kuin meillä Etelä-Savossa. Rahat eivät riitä asumiseen, ruokaan, lääkkeisiin ja soten asiakasmaksuihin.

Eläkeläisten köyhyys estää sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttämisen. Myös sairastuminen, korkeat asiakasmaksut ja lääkkeiden omavastuut ajavat ihmisiä köyhyyteen. Pienituloisten vanhusten voimat alkavat loppua. He joutuvat käyttämään kaiken energiansa selviytyäkseen juuri tästä päivästä.

Pienituloisten eläkkeensaajien tilannetta ei korjaa talouskasvu tai työllisyyden parantuminen. Nousuvesi ei nosta kaikkia veneitä. Tarvitaan toimenpiteitä. Antti Rinne on esittänyt pieniin alle 1400 euron eläkkeisiin 100 euron kuukausittaista nettokorotusta. Tuen esitystä. Se parantaisi pienituloisten eläkeläisten asemaa ja nostaisi yli 50 000 suomalaista köyhyysrajan yläpuolelle. 

Oikeistopuolueet yrittävät mitätöidä esityksen ja vastaavat eläkeläisille vain: ”Rahat eivät riitä, koittakaa pärjäillä”.

Suomessa valtiontalous on ajautunut negatiiviseen tilaan rikkaiden liiallisten vaatimusten takia. Rikkaiden tulot ja omaisuus ovat lisääntyneet nopeasti viimeisten 20 vuoden aikana. Tämä on seurausta erityisesti hyvätuloisille annetuista edullisista veroalennuksista. Samaan aikaan pienituloisten palkat, eläkkeet ja sosiaalietuudet ovat pysyneet ennallaan tai pienentyneet.

Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Matt 25:29

Tätä Matteuksen evankeliumin jaetta voi verrata Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen politiikkaan. Matteus-vaikutus tarkoittaa etujen kasautumista niille, joilla niitä on jo ennestään. Rikkaille on annettu rahaa, köyhiltä on otettu.

Maan hallitus on ottanut velkaa korvatakseen veroja, joita se ei ole tohtinut kerätä rikkaimmilta kansalaisilta. Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset/siniset ovat leikanneet eläkeläisiltä, kun eivät ole halunneet lisätä suurten tulojen ja omaisuuksien verotusta, jotta Suomi voisi huolehtia kansalaisistaan ja valtion lisääntyneistä tehtävistä.

Tämä ajattelutapa pitää kääntää ensi kevään eduskuntavaaleissa. Toivon pienituloisten eläkeläisten antavan äänensä sosialidemokraateille ja näin vaikuttavan positiivisesti omaan tulevaisuuteensa. Nousuvesi ei nosta kaikkia veneitä. Tarvitaan SDP, joka työntää kaikki veneet vesille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini