Satu Taavitsaisen blogi

Eroon huumeista

Share |

Tiistai 17.7.2018


Olen saanut useilta teini-ikäisten lasten vanhemmilta huolestuneita viestejä kasvaneesta huumeiden käytöstä Mikkelissä ja niiden yhä näkyvämmästä kaupittelusta. Käytön lisääntyminen näkyy kaduilla, kauppakeskuksissa ja puistoissa sekavasti käyttäytyvinä ihmisinä ja huumeiden kauppaamisena. Jopa aikaansa viettävien rupattelevien eläkeläisten viereen on istahdettu ja tarjottu huumeita. Lasten ja nuorten vanhempia tilanne ahdistaa.

Huumeet ovat kasvanut ongelma myös tieliikenteessä. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan joka neljäs 15-20-vuotias nuori tuntee huumeissa ajoneuvoa kuljettaneen.

Onneksi kauppakeskus Stella on huume-epäilyjen takia tehostanut omaa vartiointiaan, samoin poliisi valvoo keskustan alueita sekä Mikkelin kaupunki lisää keskustaan valvontakameroita vahvistaakseen turvallisuutta.

Huumeet koskettavat yhä nuorempia lapsia ja nuoria. Osa ajautuu käyttäjiksi kokeilun tai rajojen rikkomisen halusta, osa seuratessaan esimerkkiä. Nuoret ovat ikänsä ja kokemattomuutensa puolesta haavoittuvia, eivätkä osaa arvioida sitä, miten helposti kokeilusta ja satunnaiskäytöstä voi jäädä koukkuun. Lähes kaikki kuvittelevat pystyvänsä hallitsemaan käyttöä ja lopettamaan halutessaan milloin tahansa, vaikka totuus on toinen.

Tie lapsuudesta aikuisuuteen ei ole aina selkeä ja esteetön vaan mutkikas, epäselvä, herkkä ja joskus lohdutonkin. Nuorten elämällä on oltava tarkoitus ja mieli. He tarvitsevat runsaasti onnistumisen kokemuksia ja arvostusta. Jos elämästä puuttuu mieli, ei ihminen enää välitä siitä, mitä hänelle tai toiselle ihmiselle tapahtuu. Nuori ei välitä, jos hänestä tuntuu, ettei hänestäkään välitetä. Tämän me aikuiset voimme muuttaa.

On hyvä tiedostaa, että ei ole vain yhtä tapaa joutua huumekoukkuun, vaan jokaisen huumenuoren tarina on omanlaisensa. Jokainen heistä tarvitsee apua ja tukea päästäkseen eroon huumeista.

Monelle nuorelle työttömyys tuo mukanaan päihteet. Nuorisotyöttömyys on edelleen Etelä-Savossa aivan liian korkealla tasolla. Taloudellisen eriarvoisuuden kasvu ja nuorten työntäminen yhteiskunnan ulkoreunoille, sen notkoihin ja pimentoihin on Suomelta tyhmyyttä. Nuoret tarvitsevat koulutusta ja työtä. Ne estävät syrjäytymistä.

Kesälomalla nuoret liikkuvat kavereidensa kanssa ja tapaavat toisiaan kesätapahtumissa, konserteissa ja festareilla. Vanhempien, isovanhempien, läheisten, kummien, naapureiden ja kaikkien aikuisten on oltava valppaina. Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, etteivät nuoret joudu huumeiden ja muiden päihteiden vaaroille alttiiksi.

Vaikka poliisi pystyykin kitkemään kaduilla tapahtuvaa huumekauppaa, jää usein piiloon netissä toimivia myyntikanavia. Saatavuuden helppous lisää huumeiden käyttöä sekä myös nuorten seuraamien julkkisten antama esimerkki ja huumeisiin kohdistuvat myönteiset asenteet. Asenteisiin me jokainen pystymme osaltamme vaikuttamaan. Huumeissa ja niiden käyttämisessä ei ole mitään ihailtavaa. Jokaisen nuoren pitäisi uskaltaa olla se, jolla on rohkeutta sanoa EI.

Omalla esimerkillämme me aikuiset voimme parhaiten ohjata nuoria turvalliseen ja terveellisiä elämäntapoja edistävään käyttäytymiseen. Toivon liekki lepattakoon paremmasta tulevaisuudesta lapsillemme ja nuorillemme.


Kommentit

20.4.2020 12.05  Nimetön

Erikoista, että jopa eläkeläisten viereen on istuttu ja tarjottu huumeita. On kyllä tärkeää, että jokainen huumekoukkuun joutunut saa apua ja tukea päästäkseen eroon huumeista. Itse en ole onneksi koskaan kokeillut huumeita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini