Satu Taavitsaisen blogi

Juha Sipilän porvarihallitus on epäonnistunut ja eroaa

Share |

Perjantai 8.3.2019 - Satu Taavitsainen


Juha Sipilän porvarihallitus on epäonnistunut ja eroaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa oltiin menossa kohti tuhoa. Kokoomuksen markkinamalli ja Keskustan maakuntamalli yhdessä eivät olleet Suomen perustuslain mukaisia.

Perustuslakia tulee aina ja kaikkialla kunnioittaa, vaikka olisi millaisia männistöjä ja rätyjä lobbaamassa yritysten taloudellinen voiton tekemisen kiilto silmissään.

Ihmisten tarpeet jäivät markkinoiden ja valtapelin jalkoihin. Sipilän hallitus ei neljään vuoteen pystynyt tekemään perustuslain mukaista sote-uudistusta.

Jatkossa on keskityttävä juurisyiden korjaamiseen, eli on parannettava sosiaali- ja terveydenhuollon sisältölakeja. Hallintohimmeleiden parissa puuhastelu on loputtava. Ne tulevat tärkeysjärjestyksessä viimeisenä. Sipilän sote on ollut vain "kananmunan kuorien", maakuntahallinnon ja hoivajättien maksimaalisen voiton tuottamisen kimpussa. Eduskuntavaaleissa toivon eduskuntaan valittavan enemmistön, joka keskittyy "keltuaiseen", ytimeen, eli soten sisältölakien korjaamiseen ihmisen hyvinvointi punaisena lankanaan.

Kolme asiaa, joilla saadaan korjattua 80% soten juuriongelmista. Nämä on tehtävä heti vaalien jälkeen vuoden 2019 aikana:

1.    Asiakasmaksulakia on muutettava niin, että maksuja alennetaan ja joitakin poistetaan kokonaan, muun muassa terveyskeskusmaksu. Tällöin ihmisten hoitoon pääsy ja kuntoutuminen helpottuu. Perintäyhtiöiden käyttäminen on lopetettava ja ihmisten ajaminen ulosottoon asiakasmaksujen vuoksi on loputtava. Valtion on rahoitettava asiakasmaksujen alentaminen ja poistaminen.

2.    On muutettava terveydenhuoltolain § 51, jossa säädetään perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä. Tätä lakia on muutettava niin, että potilaan on päästävä lääkärin vastaanotolle viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hoidon tarpeen arvioinnista nykyisen kolmen kuukauden sijaan.

3.    Nopeampaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä toteuttamaan on palkattava tuhat lääkäriä ja tuhat hoitajaa lisää tekemään vastaanottotyötä ja valtion on annettava kunnille ja kuntayhtymille tähän riittävä rahoitus.


Kommentit

8.3.2019 18.48  Raine Lehkonen

Hyvä malli! Kannatetaan. Pureudutaan ihmisten palveluihin, ei hallintohimmeleihin. Hyvä Satu!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini