Satu Taavitsaisen blogi

Onko Posti Suomen suurin sosiaalitukien saaja?

Share |

Torstai 23.5.2019 - Satu Taavitsainen


Posti tekee voittoa, maksaa johtajalleen miljoona euroa vuodessa, sekä lisäksi maksaa valtiolle osinkoja 28 miljoonaa euroa. Samaan aikaan työntekijöiden palkat ovat niin alhaiset, että he ovat paitsi oikeutettuja julkiseen sosiaaliturvaan myös tarvitsevat sitä välttämättä tullakseen toimeen ja selvitäkseen arjestaan. Suomalaiset veronmaksajat siis tukevat Postin alhaisia palkkoja suurilla summilla vuosittain. 

Postin uusin aikomus on siirtää työntekijöitä heikompien työehtosopimusten piiriin, jolloin palkat laskevat entisestään, eivätkä enää mitenkään riitä elinkustannuksiin, ja veronmaksajien tukea tarvitaan työntekijöille yhä enemmän. Samaan aikaan Postin johto väittää, ettei sillä ole varaa maksaa työntekijöilleen palkkaa, mutta maksaa kuitenkin johtajalleen 82 000 euroa kuukaudessa ja johtoryhmän jäsenille kovia palkkoja. 

Urheat Postin työntekijät eivät halua yhteiskunnan tukevan heitä, vaan he haluavat työnantajan maksavan riittävää palkkaa, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. He vaativat myös aivan oikeutetusti kokopäivätyötä. 

Samanalaisessa tilanteessa liian pienen palkan kanssa painivat muun muassa henkilökohtaiset avustajat, koulunkäynninohjaajat, lastenhoitajat, lastentarhanopettajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat, tarjoilijat, keittäjät, siivoojat, myyjät ja monet muut. 

Suomessa pitää lopettaa kikytys, nollakorotukset ja työehtoshoppailu. Työntekijöiden pitää tuntea itsensä tyytyväiseksi, eikä riistetyksi työssään. Kunnolliset palkat edistävät kansanterveyttä ja nostavat ihmisiä köyhyydestä. Yrittäjienkin paras ystävä on ostovoimainen asiakas. 

Lue täältä


Kommentit

24.5.2019 11:37  Postman

Samalla juuri nyt Posti ulkoistaa kaikki oleelliset ja sen ydintoimintaa ylläpitävät toiminnot intialaiselle monikansalliselle it-yritykselle. Samassa siirtyy 38 asiantuntijatehtävissä olevia, osa 40 vuotisen Postin uran saavuttaneita henkilöitä, ko. yritykselle. Siirrossa siirtyy merkittävät määrät Postin liiketoiminnan ydintietoa ja osaamista henkilöiden mukana vastaanottavan yrityksen käytettäväksi ja pois Postilta. Postinjakelua ja peruspalveluita ajataan myös tällä tavoin alas, koska se ei ole kannattavaa. Näitä perustellaan uusien mahdollisuuksien avaamiselle ym. kliseillä. Käytännössä kuitenkin pyritään minimoimaan kustannukset ajamalla Postin ydintoimintoja alas ja. Postin johto on tekemässä omien visioidensa mukaan laitoksesta merkittävää digitaalisten palveluiden tarjoajaa. Eli ydinresurssit ja suuret rahamäärät kohdennetaan sinne missä jo maailmanluokan toimijat ovat valloittaneet markkinat, ei ydinliiketoimintaa, eli Postitoimintaan.
Kohta saatamme asua ainoassa sivistysvaltiossa jolla ei ole omaa Postilaitosta

21.8.2019 20:23  Sarajuuri Sirpa

Ihmettelin kun tiistaina tuli posti siis eilen mutta!tänääb kuuluisitulla einakann klo20.30
mennessä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini