Satu Taavitsaisen blogi

Miten Suomi meni tällaiseksi?

Share |

Torstai 16.2.2023 - Satu Taavitsainen


Olen ehkä tosikko, kun minua ei suoraan sanoen kiinnosta ministeri Lintilän puhelimesta lähetetty valokuva, meemi, jota nyt joka mediassa puidaan. 

Olen totinen, koska olen huolissani ihmisten pärjäämisestä. Suomalaisten kokema köyhyys on lisääntynyt. Kovin monet miettivät ruoan, lääkkeiden ja harrastusten maksuja. Bensiinin ja dieselin hinnannousu on ollut järkyttävän suurta ja tulee entisestään nousemaan, jos eduskunta jatkaa nykyistä linjaa. 

Äskettäin minuun oli yhteydessä alaikäisen pojan isä, joka ei ollut syönyt koko viikolla. Hänellä ei ole rahaa ruokaan. Ihmiset kuvaavat tilannettaan, että heitä näännytetään. Heillä ei ole kaloriresurssia, eikä henkisiä voimavaroja kamppailla. He vain myöntyvät ja katsovat vääryyttä sivusta kärsien ja sieluun sattuen.

Haastava taloustilanne vaikeuttaa ihmissuhteiden rakentamista ja ihmisten yksinäisyys syvenee. Ihmiset joutuvat välttelemään tuttaviensa tapaamista kaupallisissa tiloissa, koska se usein edellyttää kuluttamista. Kun arki on päivästä toiseen selviytymistä, ei ihmissuhteiden ylläpitämiseen riitä voimavaroja tai niihin voi syntyä helposti ristiriitoja. Ihmiset ovat kertoneet myös joutuneensa lainaamaan tutuiltaan rahaa ja velkoihin liittyvät hankaluudet maksaa niitä takaisin vaurioittavat keskinäistä luottamusta ja tuhoavat ihmissuhteita.

Miten tämä tilanne korjataan? Ei ole yksiselitteistä ratkaisua, mutta se on varmaa, että ihmisille pitää saada nopeasti taloudellista turvaa. Rahojen on riitettävä ruokaan, terveydenhoitoon, välttämättömyyshyödykkeisiin kuten sähköön ja veteen, auton polttoaineeseen, asumiseen ja harrastamiseen.

Ihmisten haavoittuvuus ja avun tarpeet on nähtävä ja tunnustettava. Hyvä elämä on muutakin kuin hengissä pysyttelemistä. Suomi - avaa silmäsi kansalaistesi hädälle!

Avainsanat: köyhyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini