Satu Taavitsaisen blogi

Nuoret talouden jalkoihin

Share |

Torstai 18.4.2024 - Satu Taavitsainen


Olen syvästi huolissani Orpon hallituksen julkistamien leikkausten vaikutuksista nuorten tulevaisuuteen ja hyvinvointiin.

Opiskelijoiden asumistuen leikkaus vähentää heidän toimeentuloaan. Vasta joitakin vuosia sitten opiskelijat pääsivät yleisen asumistuen piiriin, mikä paransi heidän taloudellista asemaansa. Hallituksen päätös palata vanhoihin, huonoihin käytäntöihin on askel taaksepäin. Olisi voinut kuvitella, että Suomessa pyrittäisiin jatkuvasti uudistumaan ja luomaan parempaa tulevaisuutta, ei palaamaan menneisyyteen.

Hallitus romuttaa maksuttoman toisen asteen koulutuksen. Maksuttomuuden päättyminen 18 vuoden ikään nykyisen 20 vuoden sijaan tarkoittaisi paluuta synkkään menneisyyteen, jossa nuoret joutuivat maksamaan oppimateriaalit ja matkakustannukset itse. Tämä päätös asettaa erityisesti neljässä vuodessa valmistuvat, kuten erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat tai kilpaurheilevat nuoret, äärimmäisen haasteelliseen ja epäoikeudenmukaiseen asemaan. Pääsääntöisesti neljässä vuodessa lukion tai ammatillisen koulutuksen käyvät ovat kirjoittaessaan / valmistuessaan 20-vuotiaita, kolmessa vuodessa 19-vuotiaita. Päätöksen seurauksena opintojen keskeyttämiset nousevat taas. Yhteiskunnan rahat valuvat kankkulan kaivoon, kun ensimmäiset kaksi vuotta koulutetaan nuoria maksuttomasti ja juuri valmistumisen kynnyksellä he joutuvat keskeyttämään opintonsa rahan puutteen vuoksi.

Nuorten kouluttaminen on investointi tulevaisuuteen. Koulutus antaa nuorille työkalut, joilla he voivat rakentaa itselleen vakaan ja menestyksekkään elämän, sekä tukea yhteiskunnan kehittymistä. Siksi on keskeisen tärkeää, että ensimmäisen ammatillisen tutkinnon tai lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta. Tämä ei ainoastaan vahvista taloutta luomalla korkeampaa osaamista, vaan myös edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kaikille yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Jos Orpon hallitus leikkaa koulutuksesta, riskeeraa se paitsi yksittäisten nuorten tulevaisuuden, myös koko kansakunnan tulevaisuuden. Tästä syystä jokainen euro, jonka panostamme nuorten koulutukseen, on arvokas sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Hoitotakuun pidentämisellä kolmeen kuukauteen hallitus lisää nuorten terveysongelmien pahenemista. Nykyinen kahden viikon hoitotakuu antaa nuorille mahdollisuuden saada nopeasti lääkärille aika. Pidentämällä odotusaikaa kolmeen kuukauteen aiheutetaan ongelmien pahenemista ja monimutkaistumista.

Leikkaamalla urheilu-, kulttuuri- ja sote-järjestöjen rahoituksesta hallitus vähentää nuorten harrastusmahdollisuuksia ja ennaltaehkäiseviä palveluita, jotka ovat keskeisiä nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta.

Nuorten hyvinvoinnin ei tulisi olla neuvottelun aihe. On väärin, että nuoret joutuvat kärsimään lyhytnäköisistä taloudellisista päätöksistä. Meidän on löydettävä ratkaisuja, jotka tukevat ja edistävät nuorten hyvinvointia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia sen sijaan, että heikennämme niitä. Hallituksen on kuunneltava nuoria ja heidän tarpeitaan, ei käännettävä selkäänsä tulevaisuuden sukupolville.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini