Satu Taavitsaisen blogi

Liike on lääke!

Perjantai 14.1.2022 - Satu Taavitsainen

Liike on lääke moneen vaivaan! Liikunnan palveluketjuun osallistuvat kunnat, hyvinvointialue ja järjestöt. Näiden toimijoiden sujuva yhteistyö mahdollistaa asukkaille saavutettavat lähiliikuntapalvelut omalla paikkakunnalla.

Liikunta tukee kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia. Se vaikuttaa positiivisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Liikunnan edistämistä ei voi jättää vain kunnille, vaan hyvin toimivan palveluketjun takaamiseksi liikuntaan pitää panostaa myös hyvinvointialueella.

Mielestäni liikunta ja sen lisäämisen tavoittelu on kirjattava Etelä-Savon hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaan ja strategiaan. Järjestöjä on avustettava, jotta ne pystyvät tarjoamaan liikuntaryhmiä.

Nyt on aika äänestää! Ennakkoäänestys tiistaihin 18.1.2022 saakka. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Voit äänestää minua, jos olet kirjoilla Mikkelissä, Savonlinnassa, Pieksämäellä, Juvalla, Mäntyharjulla, Kangasniemellä, Pertunmaalla, Enonkoskella, Rantasalmella, Puumalassa, Hirvensalmella tai Sulkavalla.

Mitä voit odottaa minulta?
Voit olla varma siihen, että teen parhaani joka päivä ollakseni luottamuksesi arvoinen. Olen vastuullinen ja minulla on sydämen paloa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioihin. Olen kaikkien eteläsavolaisten asialla. Sinulla on oikeus luottaa edustajaasi. Äänestä 163!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikunta

Liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut ovat tärkeitä

Maanantai 16.6.2014

Viime viikolla valmistui Mikkelin kaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluiden palveluselvitys. Tavoitteena on, että selvityksen linjauksia voidaan käyttää vuoden 2015 talousarvion valmistelussa. Säästöjä ja toiminnan järkevöittämistä on selvityksessä ansiokkaasti haettu. Erityisen hyvänä pidin ehdotusta etsivien nuorisotyöntekijöiden vakinaistamisesta. Verrattuna sosiaali-ja terveystoimen palveluselvitykseen, on tässä hyvin pienistä rahasummista kyse. Säästö, joka palveluselvityksen myötä tulevien toimenpiteiden osalta saataisiin aikaan, olisi ensi vuonna 71 000 euroa, jossa olisi mm. avustuksiin vähennystä 6200 euroa.

Hyvin valitettavaa on, että samaan aikaan näiden säästösuunnitelmien kanssa on niin, että kaupungin tilinpäätösasiakirjojen mukaan Jukurit HC Oy/Jukurit ry on jättänyt maksamatta jäämaksujaan noin 85 000 euron edestä kaupungin liikuntatoimelle. Summa on kertynyt useiden vuosien aikana. Jos nämä maksut saataisiin, ei tarvitsisi edes tällaisista muista säästöistä niin paljon puhua. Mielestäni uusia jäävuoroja ei pidä myöntää ennen kuin vanhat maksut on maksettu. Tämä olisi oikeudenmukaista ja tasavertaista seurojen kohtelua. Jääajoille löytyy varmasti maksavia ottajia. Maksujen saamisen jälkeen voitaisiin katsoa tarkemmin palveluselvityksen summia. Siellä varmasti on jotain, josta ei kannata säästää.

Vaikka kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi ei ole kaupungin talousarviossa iso rahallinen organisaatio, on sen merkitys kansalaisten hyvinvoinnin kannalta merkittävä. Meidän on pidettävä huoli, että lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset liikunnan, kulttuurin ja nuorison lähipalvelut toimivat ja myös avustuksilla voidaan yhdistysten toimintaedellytykset turvata. On hyvä muistaa, että tarpeellista toimintaa on jäähallin ulkopuolellakin. Liikkuvassa Mikkelissä kaikki pelaa. Tuntuu pahalle, että isojenkin kaupunginosien lähiliikuntapaikat ovat "tarkkailulistalla".

Lähiliikuntapaikkojen ylläpito vaatii laajentuneen Mikkelin (kuntaliitokset) myötä enemmän rahaa ja tekeviä käsiä. Ennaltaehkäisyyn panostaminen ja liikunnan lisääminen maksaa itsensä takaisin ihan varmasti. Paikkojen säännöllisen hoidon osalta on syytä kehittää nykyistä enemmin yhteistoimintaa kumppanuusperiaatteella paikallisten seurojen ja kaupunginosaseurojen sekä kyläyhteisöjen kanssa.

12 kommenttia . Avainsanat: Liikunta, kulttuuri, nuoriso