Satu Taavitsaisen blogi

Puisto Saksalaan

Lauantai 25.4.2020 - Satu Taavitsainen

Kannatan puistoa Saksalaan. Jo alunperin Saksalan kaavassa kerrostalojen keskelle on jätetty asumisesta vapaa alue, johon ajateltiin tehtävän koulu. Saksalaa ei ole ajateltu rakentaa täyteen, sumpuksi.

Kaupunkivihreä on ihmisten hyvinvoinnille tärkeää. Viheralue kerrostalojen keskellä on avoin julkinen tila ja osa kaupungin luontopohjaisia palveluja. Puistot, leikkikentät ja muu kasvillisuus julkisilla paikoilla ovat näistä palveluista keskeisiä. Ne palvelevat asukkaita terveyttä edistävien vaikutustensa kautta.

Viheralueet vähentävät stressiä, antavat mahdollisuuden rentoutua ja liikkua. Ne lisäävät myös ihmisten sosiaalista vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä. On välttämätöntä varmistaa, että julkiset viheralueet ovat yhtäläisesti kaikkien väestöryhmien saavutettavissa ja että ne ovat jakautuneet tasapuolisesti eri kaupunginosiin.

Luontoyhteys on aivan olennainen osa tervettä kaupunkia. Haluan Mikkelin olevan terve. Siksi on varmistettava, että kaikilla on riittävät mahdollisuudet päästä luontoon ja kaupunkiluonnon monimuotoisuutta arvostetaan.

Viheralueet tarjoavat mahdollisuuden aktiiviseen elämäntapaan ja siksi niitä pitää kehittää yhdessä asukkaiden kanssa, ihmisten toiveita kuunnellen. Aktiivinen osallistuminen puistojen jalostamiseen saa asukkaat tuntemaan sen omakseen ja lisää käyttöä. Piknik-pöytiä ja -tuoleja, leikki- ja kuntoiluvälineitä, penkkejä, puustoa, kukkia, aarimaita. Kysytään asukkailta! Tehdään yhdessä.

Mikkelin keskustaan ollaan edistämässä runsaasti uutta rakentamista. Siksikään Saksalan puiston päälle rakentaminen ei ole tarpeellista.

Runeberginaukiolle voi tehdä kerrostalon, ESE:n tontilta ja Graanin rannasta tulee useita tontteja myyntiin, Marskin aukiolle ja entisen Suomen pankin kohdalle tullee kerrostalot, Tenholankadulle useita kerrostaloja, Pankalammelle on tulossa ihana ”hobittikylä” eli 31 minitaloa maakellareineen, Lähemäelle kerros- tai rivitalo, Urpolaan kerrostalo, Graniittitalosta ja sinisestä talosta Tenholankadulla tullee asuinkäyttöön soveltuvat. Vanha Meijerin ja Karjaportin alue ja koko Sataman alue ovat muuttuvat pääosin asuinalueiksi. Näiden lisäksi suunnitellaan täydennysrakentamista nykyisille kerrostaloille niin, että ne voisivat korottaa 1-2 kerrosta.

Kerrostaloja ja rakentamista on siis runsaasti tulossa ja näin ollen Saksalassa voidaan tämänkin puolesta säilyttää puisto.

Etätyön ja paikkariippumattoman työn lisääntyminen on Mikkelille mahdollisuus saada uusia asukkaita. Meillä on oltava monipuolista luontoa lähellä olevaa väljää kaupunki- ja maaseutuasumista, jota ihmiset kaipaavat.

Todennäköistä on, että maailmalla jo näkyvät voimakkaan kaupungistumisen seuraukset ja lieveilmiöt, kuten korkeat hinnat, ahtaus, huono ilmanlaatu, kehno elinympäristö ja rikollisuus tulevat esille Suomessakin.

Kehityksessä voittavat ne paikkakunnat, jotka sijaitsevat riittävän lähellä isoja kasvukeskuksia ja tarjoavat edullista pienkaupunkimaista, sekä maaseutumaista asumista laadukkaassa ympäristössä. Tehkäämme Mikkelistä yhdessä voittaja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puisto, viheralue, saksala, mikkeli, kaavoitus

Onnea Mikkeli!

Keskiviikko 7.3.2018 - Satu Taavitsainen

Mikkeli, St. Michel, arkkienkeli Mikaelin mukaan nimetty kotikaupunkini täyttää tänään 180 vuotta. Onnea!

Alkutaipaleellaan Mikkeli oli venäläinen kaupunki, jonka virallinen hallinnon kieli oli ruotsi ja jossa tavan kansalaiset puhuivat suomea, eivätkä ymmärtäneet lainkaan mitä kaupungintalolla päätettiin! Meni 43 vuotta ennen kuin valtuusto viimein päätti, että koska kaupunkilaiset eivät oikein ymmärrä pöytäkirjoja, niin aletaan tekemään ne suomeksi.

Kaupungin alkuaikoina valtuustossa käsiteltiin joskus hyvin yksityiskohtaisia asioita, kuten v. 1874 valtuusto päätti, ettei anna lappeenrantalaiselle palvelijattarelle muuttotodistusta Mikkeliin, koska hän oli jo 48-vuotias ja olisi saattanut vanhemmiten tulla rasitukseksi kaupungin vaivaishoidolle.

1900-luvun alussa alkoi tulla kaupungin ratkaistavaksi useita suuria kunnallisia tehtäviä. Kaupunginvaltuustossa päätettiin katujen rakentamisesta ja niiden päällystämisestä, vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamisesta sekä sähkön hankkimisesta. Nämä suuret ja kauaskantoiset päätökset saivat yksi toisensa jälkeen myönteisen päätöksen ja Mikkeli kulki Itä-Suomen kaupungeista edellä kävijänä.

Toivon, että myös nyt 180 vuotta myöhemmin kaupunginvaltuustossa tehtävistä päätöksistä, voisivat tulevat sukupolvet olla tyytyväisiä.

Arkkienkeli Mikaelin tehtävä on taistella pahan valtaa vastaan. Kaupunkimme nimen alkuperä olkoon meidän jokaisen innoituksen lähde; toimitaan hyvyyden puolesta! Hyvää juhlapäivää mikkeliläiset!

1 kommentti . Avainsanat: Mikkeli, arkkienkeli Mikael

Mikkelin Musiikkijuhlat

Lauantai 6.7.2013

satu_ja_anna-kristiina.jpg
Mikkelin Musiikkijuhlat sujuivat taas oikein hyvin. Kaupunkimme on tunnettu monenlaisesta tapahtuma- ja kulttuuritarjonnasta, joista musiikkijuhlat on yksi pitkäaikaisin ja suosituin. Samalla viikolla ollut Päämajasymposium veti myös Mikaelin täyteen väkeä seuraamaan ajankohtaista poliittista kskustelua. Olin Musiikkijuhlilla kaupungin vastaanotolla emäntänä ja yllä on kuva minusta ja Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajasta Anna-Kristiina Mikkosesta (sd.) ja alla tervetulopuheeni vieraille. Kauniit kukat kaupungille antoi AVI:n ylijohtaja Elli Aaltonen. Ensi vuonna Valeri Gergijev tuo joukkonsa Mikkeliin heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Tervetuloa silloin musiikiin juhlaan!

"Arvoisat kutsuvieraat,
Mikkelin kaupungin puolesta toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi musiikkijuhlillemme. Olemme jälleen kerran koko viikon ajan saaneet nauttia upeista konserteista. Mikkelin Musiikkijuhlat on kaupunkimme imagolle erittäin tärkeä tapahtuma. Olemme jo yli 20 vuoden ajan tehneet yhteistyöstä maestro Gergijevin kanssa. Erityiset kiitokset haluan lausua Mikkelin Musiikkijuhlien juhlaorganisaatiolle, jonka puheenjohtaja Jukka Tikka ja ahkeraakin ahkerampi kaupungin työntekijä Maiju Kaitainen ovat täällä paikalla. Kiitos kuuluu myös lukuisille talkoolaisille sekä paikallisille yrityksille, jotka ovat tapahtumamme yhteistyökumppaneita. Lipunmyynti on tänäkin vuonna sujunut hyvin ja kaupunki on ollut täynnä vierailijoita.

Kun nyt Mikkelissä Musiikkijuhlat päättyvät niin Savonlinnassa Oopperajuhlat alkavat. Maakuntamme tarjoaa koko Suomelle kunnon annoksen kulttuuria. Juuri toissapäivänä julkistettiin Jyväskylän yliopistosta tutkimus, jossa osoitettiin, että passiivisen kulttuurin harrastaminen, kuten konserteissa käyminen, ennustaa pitkää ikää. Kulttuurin harrastajat elävät tutkimuksen  perusteella lähes kaksi kertaa muita todennäköisemmin yli 90-vuotiaiksi.

Itse olen hyvin maallikkona klassisen musiikin konserteissa enkä osaa arvioida musiikin teknisiä hienoja osuuksia. En anna tämän kuitenkaan häiritä vaan laitan silmät kiinni ja annan musiikin puhutella minua. Kuuntelen, mitä se kertoo minulle. Musiikki on siitä ihmellinen, että se osaa mennä suoraan ihmisen ihon alle.

Toivon teille kaikille tänään rentouttavaa hetkeä musiikin parissa. Nauttikaamme annista jokainen omalla tavallamme Valeri Gergijevin johdolla, Mariinski-teatterin sinfoniaorkesteria ja illan solisteja kuunnellen.

Pitkää ikää!"

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikkelin musiikkijuhlat, Satu Taavitsainen, Anna-Kristiina Mikkonen