Satu Taavitsaisen blogi

Kiitos!

Tiistai 28.5.2019 - Satu Taavitsainen

Tuhannet kiitokset saamastani luottamuksesta. 13 360 ääntä ja varapaikka! Olen kiitollinen jokaisesta äänestä. Arvostan suuresti niitä lukuisia yhteydenottoja, joissa kerroitte aikovanne äänestää EU-vaaleissa ja luotitte minuun. Suuri kiitos! Muutos lähtee aina sinusta, minusta, meistä kaikista yhdessä. Olette upeita!

Minulle politiikka on sitä, että puhun niistä ongelmista, joita SINÄ arjessasi kohtaat. Haluan parantaa niitä asioita, joilla on sinulle merkitystä - vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta, suojella ihmisiä, eläimiä ja luontoa.

Kiitos ihan jokaiselle tukijalleni, teille vapaaehtoisille, jotka lannistumatta ja väsymättä eduskuntavaalien jälkeen teitte työtä puolestani näissäkin vaaleissa. Levititte sanaa ja olitte rinnallani, osa antoi aikaa, osa rahaa. Kaikki se tuki tuli tarpeeseen! Kaikille teille rakkaat ihmiset sanon KIITOS. Yhdessä hyvä tulee. Jatketaan eteenpäin!

Paljon onnea Eerolle ja Miapetralle upeasta vaalituloksesta sekä kaikille muille valituille! Kiitos SDP:n upealle joukkueelle!

Kommentoi kirjoitusta.

Eurovaalit ovat terveysvaalit

Lauantai 25.5.2019 - Satu Taavitsainen

Melkein kaikilla EU:n päätöksillä on vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Päätökset konkretisoituvat joka päivä esimerkiksi siinä mitä syömme ja mitä lääkkeitä käytämme.

EU:n tarina on tällä hetkellä vähän hukassa. Alkuun EU:n tarina oli olla rauhan asialla, sittemmin kauppapolitiikan ja talouden sekä laajentumisen asialla. Uutta tarinaa ja innostusta on yritetty löytää erilaisissa EU-johtajien avauksissa. Visiota ei tarvitse hakea kaukaa, vaan läheltä: EU:n uusi tarina on olla ihmisten asialla.

EU:n tulee nähdä visionaan eurooppalaiset ihmiset, jotka ovat koulutettuja ja terveitä. Maailma on muuttunut, teknologia on muuttunut, talouselämä ja maailman kauppapolitiikka on muuttunut. Menestyäkseen kovassa kilpailussa Euroopalla pitää olla maailman terveimmät ja parhaiten koulutetut ihmiset. Se on meidän menestystarinamme, josta tulevat sukupolvet voivat olla tyytyväisiä ja huomata asioiden menneen hyvin.

Eriarvoisuutta vähennettävä
Ihmisten eriarvoisuus näkyy sairastavuutena. EU:n on tulevaisuudessa entistä vahvemmin ehkäistävä syrjäytymistä ja eriarvoisuutta sekä pienennettävä ihmisten terveyseroja ennaltaehkäisemällä ylipainoisuuden, vääränlaisen ravitsemuksen, liikunnan puutteen, tupakoinnin, alkoholin väärinkäytön ja stressin aikaansaamia sairauksia.

Koulutusta, koulutusta, koulutusta
EU-maissa nykyisen nuoren ikäluokan syrjäytymisellä koulutuksesta ja työelämästä on negatiivinen vaikutus terveyteen. Sen vuoksi Euroopan pitää olla tiennäyttäjä ja panostaa voimakkaasti EU-kansalaisten kouluttamiseen ja osaamiseen. Tällöin myös kansanterveys vahvistuu, koska ihmisten sosiaalisen aseman parantuessa myös terveydentila kohenee ja terveyteen liittyvät riskit vähenenevät. Koulutuksen on oltava maksutonta, jolloin se on kaikkien oikeus, eikä harvojen etuoikeus. Euroopan on otettava kaikki mukaan, emme voi hukata yhtään lahjakasta insinööriä, tutkijaa, sairaanhoitajaa, yrittäjää, opettajaa sen vuoksi, ettei heidän perheillään ole varaa maksaa lukukausimaksuja, oppikirjoja, tai opintolainan määrä hirvittää.

Köyhyyttä ja huonoja työoloja vähennettävä
Jos ihminen joutuu taistelemaan joka päivä saadakseen ruokaa pöytään ja katon päänsä päälle, terveys kärsii vääjäämättä. Kansanterveyden parantamiseen vaikutetaan pienentämällä tulo- ja varallisuuseroja, köyhyyttä ja huonoja työoloja. Työntekijöiden oikeus liikkua Euroopassa maasta toiseen ei saa tarkoittaa ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä halpatyövoimana. Köyhyyttä poistetaan sillä, että ihmisille maksetaan kunnollisia palkkoja eläkkeitä. Yrittäjienkin paras ystävä on ostovoimainen asiakas.

Ulosottoon joutuneita autettava, laiton perintä loputtava
Eurokriisin vuoksi Suomessa on nykyään massatyöttömyyden lisäksi massaulosotto- ja maksuhäiriöongelma. Vuoden 2018 aikana Suomessa ulosotossa oli noin 577 000 velallista. Vertailuna, että vuonna 2008 ulosottovelallisia oli 231 799. Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Tämä tilanne on korjattava pikaisesti. Kansainvälisten perintäyhtiöiden harjoittama laiton perintä ja pienituloisten ihmisten ja yrittäjien ulosottoon laittaminen pitää saada loppumaan niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Järjestöjä kuultava, vertaistukea arvostettava
EU:n päätehtävä ei ole pankkien ja suuryritysten omistajien varojen turvaaminen. Pääpaino on jatkossa oltava, että edistämme demokraattista  kansanvaltaista ja ihmisten Eurooppaa. Tähän kuuluu sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja muiden hyvinvointijärjestöjen osallisuus ja kuunteleminen, vertaistuen ja  kokemusasiantuntijuuden merkityksen korostaminen.

Terveydenhuoltoa ja julkisia palveluja kaikille
EU:n vyönkiristyspolitiikalla ei saa estää hyvinvointivaltion perusasioita; varhaiskasvatusta, koulutusta ja julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä laadukasta vanhustenhuoltoa. Näiden palveluiden rahoituksen leikkaaminen EU:n budjettikurin nimissä on ollut täysin väärää politiikkaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lääkkeiden omavastuita on alennettava. Terveydenhuolto on ihmisten oikeus, se on ihmisoikeus! Terveydenhuollon päämääränä on ihmisten terveydestä huolehtiminen - ei vakuutusyhtiöiden, lääkefirmojen ja hoivayhtiöiden pääjohtajien tilipussin kasvattaminen ja osakkeenomistajien rikastuttaminen.

Tupakointia ja nuuskaamista vähennettävä
Tupakointi on merkittävin vältettävissä oleva terveysriski Euroopan unionissa. Tupakka on yleisin ennenaikaisen kuoleman syy EU:ssa ja aiheuttaa lähes 700 000 kuolemantapausta vuosittain. Noin 50 % tupakoitsijoista kuolee ennenaikaisesti. EU:n pitää jatkaa tupakoinnin  ja nuuskaamisen torjuntaa monin tavoin, muun muassa tupakoinnin vastaisilla kampanjoilla, verotuksellisin toimenpitein ja torjumalla laitonta kauppaa. Erityistä huomiota on yhä kiinnitettävä nuorten tupakointiin ja nuuskan käyttöön.

Kommentoi kirjoitusta.

Onko Posti Suomen suurin sosiaalitukien saaja?

Torstai 23.5.2019 - Satu Taavitsainen

Posti tekee voittoa, maksaa johtajalleen miljoona euroa vuodessa, sekä lisäksi maksaa valtiolle osinkoja 28 miljoonaa euroa. Samaan aikaan työntekijöiden palkat ovat niin alhaiset, että he ovat paitsi oikeutettuja julkiseen sosiaaliturvaan myös tarvitsevat sitä välttämättä tullakseen toimeen ja selvitäkseen arjestaan. Suomalaiset veronmaksajat siis tukevat Postin alhaisia palkkoja suurilla summilla vuosittain. 

Postin uusin aikomus on siirtää työntekijöitä heikompien työehtosopimusten piiriin, jolloin palkat laskevat entisestään, eivätkä enää mitenkään riitä elinkustannuksiin, ja veronmaksajien tukea tarvitaan työntekijöille yhä enemmän. Samaan aikaan Postin johto väittää, ettei sillä ole varaa maksaa työntekijöilleen palkkaa, mutta maksaa kuitenkin johtajalleen 82 000 euroa kuukaudessa ja johtoryhmän jäsenille kovia palkkoja. 

Urheat Postin työntekijät eivät halua yhteiskunnan tukevan heitä, vaan he haluavat työnantajan maksavan riittävää palkkaa, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. He vaativat myös aivan oikeutetusti kokopäivätyötä. 

Samanalaisessa tilanteessa liian pienen palkan kanssa painivat muun muassa henkilökohtaiset avustajat, koulunkäynninohjaajat, lastenhoitajat, lastentarhanopettajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat, tarjoilijat, keittäjät, siivoojat, myyjät ja monet muut. 

Suomessa pitää lopettaa kikytys, nollakorotukset ja työehtoshoppailu. Työntekijöiden pitää tuntea itsensä tyytyväiseksi, eikä riistetyksi työssään. Kunnolliset palkat edistävät kansanterveyttä ja nostavat ihmisiä köyhyydestä. Yrittäjienkin paras ystävä on ostovoimainen asiakas. 

Lue täältä

2 kommenttia .

Sinun äänesi ratkaisee!

Sunnuntai 19.5.2019 klo 9.00 - Satu Taavitsainen

Otan paikan vastaan, jos tulen valittua. Ei ole oikein, että ehdokkaat kikkailevat eduskunnan ja EU-parlamentin välillä. On oltava tosissaan ja oltava ehdolla siinä vaalissa, jonka paikan ottaa vastaan.

Olen täysin sitoutunut työskentelemään sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän ja köyhyydestä vapaan Euroopan saavuttamiseksi. Turvaa antavat, riittävät ja kestävät palkat ja eläkkeet on taattava niin Suomessa kuin muissa EU:n jäsenvaltiossa sekä nykyisille että tuleville sukupolville.

Suomalainen köyhyys juontuu useimmiten syistä, joihin ihminen ei ole voinut itse juurikaan vaikuttaa. Esimerkiksi lisääntynyt työttömyys, matalapalkka- ja osa-aikatyö ovat heikentäneet toimeentuloa ja saaneet aikaan matalia eläkkeitä. Korkeat asumiskustannukset, sähkön kova hinta, korkeat lääkekustannukset, korkeat sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut ja perintäyhtiöt sysäävät köyhyyteen heitäkin, joilla on vakituista työtä tai kohtuullista eläkettä. Vakavinta ihmisen ja yhteiskunnan kannalta on köyhyys, joka on muuttunut tilapäisestä olotilasta pysyväksi.

Tiukka ja kurinalainen julkisesta taloudesta leikkaaminen ja palveluiden yksityistäminen ovat kasvattaneet yhteiskunnallista kahtiajakoa, tuloeroja, sosiaalisia ongelmia ja pienituloisten hätää joka puolella Eurooppaa. Leipäjonoissa jaetaan sitä armeliaisuutta, joka on säästetty muualta pois.

Ihmisten hyvinvoinnin keskeiset tekijät ovat terveys, koulutus, työstä tai eläkkeestä tuleva toimeentulo, hyvä asuminen, turvallisuus ja sosiaaliset suhteet. Köyhyyden torjuminen on otettava viimein tosissaan. Tarvitsemme toimia, joilla ehkäistään ja vähennetään köyhyyttä, yhteiskunnan ulkoreunoille ihmisten ulossulkemista ja huono-osaisuuden kasautumista.

Minä uskon sinuun ja suomalaisten enemmistöön, että kannatamme tasa-arvoista Suomea ja tasa-arvoista Eurooppaa, johon kuuluu köyhyyden vähentäminen.

1 kommentti .

Ilmastopakolaisuutta ennaltaehkäistävä

Tiistai 14.5.2019

Osassa Afrikan maita äärimmäinen köyhyys, nälkä ja jano yhdistettynä vuosia jatkuneisiin sisällissotiin ylläpitävät jatkuvaa kriisitilannetta. Ihmisten elämän edellytykset ovat todella tiukassa.

Korostan Suomen roolia ilmastopakolaisuuden ehkäisemisessä. Ihmisten elinolosuhteiden parantaminen paikan päällä vähentää tarvetta Eurooppaan suuntautuvalle pakolaisuudelle. Puhtaan juomaveden ja kasteluveden turvaaminen Afrikassa ja Lähi-idässä lisää Euroopan turvallisuutta ja vähentää ilmastopakolaisuutta. Nälkä ja jano on liikkeellepaneva voima. Kuumassa ilmastossa, kuivassa maassa maanviljely ei ole helppoa.

Meillä Suomesssa on osaamista sinisen biotalouden eli jäteveden puhdistamisen teknologian kehittämisessä. Puhdistettua jätevettä voidaan uusiokäyttää kasteluvetenä. Tälle tekniikalle on kysyntää ja se tuo meille työpaikkoja.

Monilla afrikkalaisilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää kotiseutunsa ja lähteä etsimään turvaa muualta. Itä-Afrikan pakolaiskriisi on synnyttänyt alueelle pitkäikäisiä  pakolaisleirejä. Esimerkiksi Etelä-Sudanin naapurimaassa Keniassa sijaitsevassa Kakuman leirissä asuu 186 000 ihmistä, joista suurin osa on tullut Sudanista ja Etelä-Sudanista.

Pakolaisleirien resursointi on ollut heikkoa ja niissä ei usein ole tarjolla tulevaisuuden näkymiä. Alun perin tilapäisratkaisuiksi kehitetyissä leireissä joudutaan tosiasiassa asumaan vuosia, jopa vuosikymmeniä. Tämä kurjuus saa ihmiset yrittämään Eurooppaan ja länsimaihin.

Globaalin pakolaistilanteen kestävä ratkaiseminen on mahdollista vain, jos kiinnitetään huomiota ilmiöön kokonaisuutena. Pakolaisuuden juurisyihin on puututtava. Ihmisten elinolosuhteiden parantaminen paikan päällä on inhimillistä ja vaikuttavin tapa auttaa ihmisiä ja saada vähennettyä Euroopan maihin kohdistuvaa turvapaikanhakijapainetta.

Kommentoi kirjoitusta.

Itä-Suomelle positiivista erityiskohtelua

Lauantai 11.5.2019 - Satu Taavitsainen

Suomen  EU-liittymissopimuksessa on Itä- ja Pohjois-Suomelle kirjattu erityisasema, joka perustuu meidän harvaan asutukseen, pitkiin etäisyyksiin ja kylmän ilmaston aiheuttamaan pysyvään kilpailukykyhaittaan. Rahoitus on kuitenkin kaventunut vuosien saatossa.

"Kun Itä-Suomi voi hyvin, niin koko Suomi voi hyvin", näin on todettu monella suulla. Itä- ja Pohjois-Suomi tuottaa huomattavan osan Suomen kansantaloudesta, sillä meillä valmistetaan ja meiltä viedään muun muassa metsätalouteen liittyviä tuotteita sekä palveluja. Omassa maakunnassani Etelä-Savossa metsä kasvaa Suomen parhaiten. Omassa kotikaupungissani Mikkelissä on Euroopan suurin vaneritehdas, joka työllistää noin 600 ihmistä.

Itä- ja Pohjois-Suomessa on haasteita, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen ja väkiluvun laskuun, työttömyyteen ja toisaalta työvoimapulaan sekä julkisten palvelujen saatavuuteen maaseudulla.

Tilannettamme saa parannettua kunnostamalla tie- ja rautatieyhteyksiä, lisäämällä koulutuspaikkoja sekä avaamalla Venäjälle uusi rajanylityspaikka Parikkalaan. Näihin tarvitsemme rahaa sekä EU:lta että Suomen valtiolta. Itä- ja Pohjois-Suomelle sovittu asema pitää tuottaa positiivista erityiskohtelua rahoituksessa.

Metsien hakkuut pitää toteuttaa niin, että samalla kasvatetaan hiilinieluja puuston parempana kasvuna tai peltomaana. En vähentäisi metsähakkuita, koska puun käyttö on tärkeä työllisyydellemme ja ihmisten toimeentulolle Itä- ja Pohjois-Suomessa. EU:n metsä- ja hiilinielupolitiikassa Suomella on osaamista annettavanaan metsien vastuullisessa hoidossa.

Euroopan komissio on esittänyt maatalous- ja koheesiotukien leikkaamista Iso-Britannian eron aiheuttaman muutoksen vuoksi. Suomen pitää vielä tiukasti neuvotella maataloustukien summasta, sillä jos ei ole suomalaista maanviljelijää, ei ole suomalaista ruokaakaan. Iso-Britannian EU-eroa ei saa maksattaa suomalaisilla maanviljelijöillä. Kyse on myös huoltovarmuudestamme.

Maatalous- ja koheesiotukien saaminen tulee mielestäni kytkeä siihen, noudattaako maa EU:n yhteisiä arvoja ja erityisesti oikeusvaltion periaatteita. Jos havaitaan rikkomuksia, niin tukia pitää voida näiltä mailta karsia. Tukirahojen käytössä joissakin EU-maissa on myös esiintynyt holtittomuutta, eikä varojen käyttöä ole pystytty kunnolla valvomaan. Tähän pitää saada tarkkuutta.

Kommentoi kirjoitusta.

Työntekijöiden oikeudet turvattava

Torstai 9.5.2019 - Satu Taavitsainen

EU:n tekemät kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa voivat tuoda suomalaisille yrityksille kaupallista kasvua ja vahvistaa Suomen vientisektorin työllisyyttä. Kauppasopimuksia ei kuitenkaan pidä tehdä silloin, jos toinen osapuoli ei turvaa työntekijöiden oikeuksia sekä luonnon ja eläinten suojelua.

Yksityisen sektorin vapaakaupan ehdoista Suomelle varmasti yksi tärkein asia on velvoite noudattaa kaikkia työntekijöiden perusoikeuksia, jotka on sovittu kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa. Rikkomuksista on tehtävä sanktioituja. 

Kaupan vapauttaminen sellaisten maiden kanssa, joissa sosiaaliset standardit ovat hyvin alhaiset, on riski. Näiltä mailta tulee vaatia huomattavia parannuksia ehtona kaupan vapauttamiselle. 

Jos työntekijöiden oikeuksia sekä luonnon ja eläinten suojelua ei turvata, ei sopimusta pidä tehdä. Esimerkiksi Kolumbia-sopimuksen yhteydessä ei juurikaan vaadittu parannuksia, vaikka maan ammattiyhdistysten tilanne oli järkyttävä. Guatemalalle EU myönsi GSP+ kauppaetuudet samaan aikaan, kun maassa tapettiin ammattiyhdistysaktiiveja. Näiden kokemusten vuoksi suomalaisten EU-edustajien on vaadittava työelämäasioiden parempaa huomioimista EU:n kauppapolitiikassa.

Kaupan vapauttaminen ilman työntekijöiden, luonnon ja eläinten hyvinvoinnin turvaamista tarkoittaa Euroopan markkinoiden avaamista sellaiselle halpatuotannolle, joka vaarantaa eurooppalaisten ja suomalaisten yritysten kilpailukyvyn, sillä meidän tulee noudattaa hyvinvointinormeja ja haluamme yhä parantaa niitä.

Hyvää Eurooppapäivää!

Kommentoi kirjoitusta.

Kulttuuri on kaikkea sitä, mikä tekee elämästä siedettävämpää

Lauantai 4.5.2019 - Satu Taavitsainen

Pidän erittäin tärkeänä, että vammaisilla erityisryhmillä on oikeus tehdä taidetta ja meillä kaikilla on oikeus saada nähdä sitä. Valitettavan usein kehitysvammaiset henkilöt nähdään vain yhden ominaisuuden läpi: vammaisina. He ovat kuitenkin yksilöitä ja omaavat yksilöllisiä taitoja. Meillä kaikilla ihmisillä on intohimoja, joita haluamme toteuttaa.  

Teatterilla on huomattava positiivinen merkitys hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Teatteritaiteen keinoin ja sen kautta ihminen on vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin, jäsentää maailmaa ja havainnoi omaa suhdettaan ympäristöönsä. Siksi luovan ilmaisun tulee kuulua jokaisen ihmisen perusoikeuksiin.

Jotta ihmisellä oleva vamma, liikuntarajoite tai toimintaeste, ei sulkisi häntä taiteen ja kulttuurin tekemisen ja kokemisen ulkopuolelle, on yhteiskunnan aktiivisesti vahvistettava erityisryhmiin kuuluvien ihmisten mahdollisuuksia tuottaa taidetta ja osallistua taide- ja kulttuuritapahtumiin.  

Mikkelissä on erityisryhmien teatteritoimintaa ja molempien ryhmien esitykset on tulevalla viikolla. Remppateatteri esittää vanhalla Sotkulla esityksensä Luolasto, jossa pidän avaussanat ja Mikkelin teatterilla on kehitysvammaisten ja muiden erityislasten ja nuorten näyttämöpäiviksi jo muodostunut, suuren positiivisen palautteen saanut Hyppy! -tapahtuma, jonka suojelijana olen jo toista vuotta.

Lähtökohtana Remppateatterin perustamiselle vuonna 2005 oli halu tarjota harrastajateatteria liikuntarajoitteisten tuottamana. Työntävänä voimana oli kaupungin vammaispoliittinen ohjelma ja vammaisjärjestöjen ryhmä, joka lähti puheenjohtaja Kauko Väisäsen aloitteesta ideoimaan ajatusta teatterista. Tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti yleiseen ilmapiiriin ja asenteisiin ja tässä on onnistuttu.

Neljän vuoden ajan Mikkelissä on toiminut kehitysvammaisten ja muiden erityislasten ja nuorten näyttämöpäiviksi jo muodostunut, suuren positiivisen palautteen saanut Hyppy! -tapahtuma. On hienoa, että Mikkelin Teatteri on ollut aloitteellinen tapahtuman synnyttämisessä ja kehittymisessä. Hyppy -tapahtuman ansiosta kehitysvammaisilla on mahdollisuus olla katseen kohteena positiivisesti — ja meille muille avautuu mahdollisuus nähdä heidät esiintyjinä ja persoonallisuuksina. Hyppy -tapahtumassa on ollut erityisryhmien harrastajateatteriryhmiä esiintymässä eri kaupungeista. Mikkelin lisäksi muun muassa Kuopiossa ja Tampereella on erityisryhmien teatteritoimintaa. Tavoitteenani on, että kehitysvammaisten Hyppy!-teatteritapahtumasta muodostuu valtakunnallinen jokavuotinen Erityisryhmien Hyppy! -näyttämöpäivät, jotka pidetään Mikkelin teatterissa.

Mikkelin teatterilla on tavoitteena jatkaa ainutlaatuisen mallin kehittämistä, kehitysvammaisten musiikki-, tanssi- ja teatteriesitysten kehittymistä. Mikkeli kaupunki myös mielellään auttaa levittämään teatteritaiteen ilosanomaa sen kaikissa muodoissa. Esittävä taide kuuluu kaikille — niin sen esittäjille kuin katsojille, puutteista ja ominaisuuksista huolimatta. 

Kommentoi kirjoitusta.

Satu Taavitsaisen vappupuhe 1.5.2019 Mikkelissä ja Savonlinnassa

Keskiviikko 1.5.2019 - Satu Taavitsainen

Aurinkoa ja aatetta oli tänään Mikkelissä ja Savonlinnassa! Liput liehuivat tuulessa viestien muutoksen tuulten puhaltamista. SAK:n Hannu Jouhkin kanssa pidimme puheet. Kiitos antoisasta päivästä kaikille mukana olleille!

Vappupuhe 1.5.2019 - Satu Taavitsainen, eurovaaliehdokas

Rakkaat toverit!

Vappu on työväen juhlapäivä. Se syntyi amerikkalaisten työläisten kahdeksan tunnin työpäivän vaatimisen mielenosoituksesta ja siitä johtuen vappua alettiin pitämään kansainvälisenä työläisten juhlana. Kahdeksan tunnin työpäivä ja moni muu mahdottomalta tuntunut tavoite on toteutunut. Vaikka työväki on tänään jotain muuta kuin se oli ennen, ovat työväenliikkeen arvot yhteiset ja elävät. Tänään me pidämme puheita, juhlimme ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja vapauden puolesta. Huomenna me rakennamme arvomme teoiksi ja paremmaksi yhteiskunnaksi.

Vapussa yhdistyvät monet perinteet vuosisatojen ajalta ollen kuitenkin aina ilon, kevään ja työn juhla. Kevät ja sen tuoma riemu ovat pitäneet pintansa vuodesta toiseen, mutta työ on muuttunut. Esimerkiksi tämän päivän opiskelijoille työ näyttäytyy erilaisena kuin vanhemmille sukupolville. Aiemmin opiskelu takasi varmasti työtä, nykyään näin ei välttämättä ole. Vaikka Suomella on tavoitteena, että jokainen nuori pääsee työelämään, niin käytetyt keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ovat eriarvoistaneet, kuten opintotuesta ja työttömyysturvasta leikkaaminen. Siksi suomalaiset äänestivät eduskuntavaaleissa muutoksen puolesta.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Väinö Tanner piti vuonna 1927 Mäntyharjulla vappupuheen. Tanner tuolloin sanoi: ”Viimeisten kolmen vuoden aikana olemme nähneet, että oikeisto on jälleen astunut asioiden johtoon. Kokoomus on ymmärtänyt pakottaa myös keskustapuolueet, ennen kaikkea maalaisliiton, omia tarkoituksiaan palvelemaan.”. Tanner totesi myös, että ”poliittinen elämä on suurimmaksi osaksi polkenut paikallaan, eikä mitään yhteiskunnallisia reformeja ole aikaansaatu. Myöskään SDP ei ole voinut luottaa pelkän oppositioaseman vievän puoluetta eteenpäin.”

Tilannekuva vastaa hämmästyttävän tarkasti nykyistä. Sipilän hallituksen leikkaava talousajattelu ja eriarvoistava politiikka saivat vaaleissa äänestäjiltä selvän tuomion. SDP voitti vaalit ja vaikka tulos oli niukka niin voitto on aina voitto. Sille on syytä kohottaa malja tänään!

Hyvät ystävät; Osaamisen vahvistaminen on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin

Osaaminen on suomalaisen yhteiskunnan tärkein menestysvaltti. Menneinä vuosina koulutuksesta kuitenkin leikattiin miljardeja euroja. Tämä jos mikä on ollut pahinta Suomen tulevaisuudelle. Nyt tarvitsemme koulutuksen, tutkimuksen ja tieteen kunnianpalautuksen. Koulutus ja osaaminen on palautettava takaisin politiikan kovaan ytimeen.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta oli yksi porvarihallituksen käsittämättömimmistä toimista. Me kehitämme varhaiskasvatusta kohti maksuttomuutta ja myös siten, että kaikki lapset pääsevät sen piiriin perheen näin halutessa. Laadukas varhaiskasvatus pystyy parantamaan lapsen oppimismahdollisuuksia koulutiellä.

Jokainen nuori tarvitsee tasa-arvoisen mahdollisuuden oman elämänsä polun rakentamiseen. Nuoret tarvitsevat turvaa ja positiivista erityiskohtelua - eivät lisähuolta huomisesta. Siksi toisen asteen koulutuksen on oltava maksutonta. Peruskoulun todistuksella ei enää tämän päivän, saati tulevaisuuden työelämässä pärjää. Ihmisten kouluttaminen on tehokkain tapa muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Koulutus liittää kansalaiset yhteiskuntaan ja työelämään.

Hyvät kuulijat; lastemme vuoksi pitää tehdä yhdessä töitä

Koin poliittisen herätyksen vuonna 1999 USA:ssa tehdessäni Los Angelesin kaduilla vapaaehtoistyötä köyhien ja asunnottomien parissa. Tuolloin 22-vuotiaana sosionomiopiskelijana päätin, että teen kaikkeni, ettei Suomesta tule ihmisiä eriarvoistavaa yhteiskuntaa. Tuo sisuuntuminen kaduilla ja kurjuudessa elävien ihmisten parissa johti minut politiikkaan ja eduskuntaan ja toivottavasti myös europarlamenttiin, jonne olen ehdolla.

Se opetti myös sen, että nuorten pitää vaikuttaa ja olla niissä pöydissä, joissa keskustellaan tulevaisuudesta. Nuorten näkemyksiä tarvitaan, kun päätetään Euroopan sisäisen turvallisuuden vahvistamisesta ja terrorismin ennaltaehkäisystä, verovälttelyn ja talousrikollisuuden kitkemisestä ja ilmastonmuutoksen torjumisesta, joka koskettaa koko maapalloa.

USA:n, Kiinan tai Suomen päästöillä ei ole kansallisuutta, eikä päästöt kunnioita valtioiden rajoja, vaan ne koskettavat meitä kaikkia. Olemme samassa veneessä. Hirmumyrskyt ja kuivuus sekä merenpinnan nouseminen eivät tunne maiden rajoja myöskään. Olemme suuren haasteen edessä ja se vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Lapset ja nuoret ansaitsevat tulevaisuudelleen terveellisen ja turvallisen elinympäristön, jossa saa leikkiä lumessa ja jossa on puhdasta vettä ja mahdollisuus elää turvallisesti. Lastemme vuoksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi pitää tehdä yhdessä töitä koko maapallolla.

Euroopan pitää olla omavarainen keksinnöissään ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näin saadaan työpaikkoja Eurooppaan syntymään, emmekä siirrä ympäristöongelmia Euroopan ulkopuolelle. Näiden keksintöjen keksimisessä nuoret, opiskelijat ja tutkijat sekä yrittäjät ovat avainasemassa. Suurten ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan niin humanisteja kuin insinöörejä, kasvatustieteilijöitä, kauppislaisia, luonnontieteilijöitä… meitä kaikkia. Puhtaan juomaveden ja kasteluveden turvaaminen Afrikassa ja Lähi-idässä lisää Euroopan turvallisuutta ja vähentää ilmastopakolaisuutta. Meillä Etelä-Savossa on Suomen parasta veden puhdistamisen osaamista ja toivottavasti tulevaisuudessa runsaasti alaan liittyviä työpaikkoja.

Hyvät ystävät; eläkeläisköyhyyttä on vähennettävä

Suomen pitää palauttaa arvopohjamme solidaarisuuden periaatteelle.  Suomella on oltava myötätuntoa kaikkia kansalaisiaan kohtaan. Edistystämme ei mitata sillä, kuinka paljon maan rikkaimmat vaurastuvat, vaan sillä kuinka huolehdimme heistä, joilla on hyvin vähän.
Sipilän hallituksen aikana kuulimme usein puhetta: ”Mitä kaikkia pienituloisille suunnattuja tukia olisi mahdollista leikata?”  ”Kuinka paljon myöntäisimme verohelpotuksia hyvätuloisille?”

On moraalisesti väärin, että sadoilla tuhansilla eläkeläisillä ei ole varaa ostaa lääkkeitä ja ruokaa, kun samaan aikaan 10 % suomalaisista on niin rikkaita, että omistavat yhtä paljon kuin loput 90 % yhteensä.  On moraalisesti väärin, että pienipalkkaisten julkisen sektorin hoitajien ja muiden työntekijöiden lomarahoja leikattiin, kun samaan aikaan varakkaimpien pienessä piirissä kasvatettiin tuloja tuhansilla euroilla. Ei suomalaisen enemmistön täydy tyytyä paikallaan polkeviin palkkoihin ja eläkkeisiin samaan aikaan kun huippujohtajien ja pankkiirien tulot nousevat huimasti.

Pientä eläkettä saavien aseman parantaminen on sosiaalisesti oikeudenmukaista. Joukossamme on paljon sellaisia ihmisiä, joiden työuran ansiot ovat jääneet pieniksi joko matalan palkan, katkonaisen tai lyhyen työuran, tai kaikkien näiden vuoksi. Monesti naiset ovat kantaneet suuremman vastuun perheestä, mikä näkyy myös pienempänä eläkekertymänä.

Tarvitaan rohkeita tekoja eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi. Me aiomme nostaa pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa eläkettä saavien tuloja sadalla eurolla. Pienten eläkkeiden korotuksen lisäksi indeksitarkistukset pitää tehdä eikä niistä leikkaaminen saa enää jatkua. Näillä toimilla on mahdollista nostaa yli 50 000 ihmistä köyhyysrajan yläpuolelle ja parantaa satojen tuhansien pienituloisten eläkeläisten arkea.

Hyvät toverit; laiton perintä pitää loppua

Ei ole oikein, että suursijoittajat voivat välttää verot Suomesta kertyneistä tuotoista jopa kokonaan, kun palkasta ja eläkkeistä maksetaan verot mukisematta. Hyvinvointivaltiona Suomi ei ole epäonnistunut projekti, mutta rahoituspohjamme on murentunut ja iso osa varallisuudesta on verotuksen ulkopuolella. Harmaa talous, veronkierto ja aggressiivinen verovälttely aiheuttavat valtavat menetykset julkisille talouksille Suomessa ja Euroopassa joka vuosi.

Kansainvälisten suursijoittajien suosiminen on lopetettava, jotta pienet yritykset pääsevät kilpailussa samalle viivalle. Tämä on oltava EU:n ja koko kansainvälisen yhteisön tavoite. EU:n päätehtävä ei ole pankkien ja suuryritysten omistajien varojen turvaaminen. Pääpaino on jatkossa oltava, että edistämme demokraattista kansanvaltaista ihmisten Eurooppaa.

Tänä vuonna meidän kaikkien yhdessä on jatkettava ahkeraa työskentelyä saadaksemme laittomasti toimivat kansainväliset perintäyhtiöt pois Suomesta ja Euroopasta. Laiton perintä ja ihmisten sekä yrittäjien ulosottoon ajaminen pitää loppua. En ymmärrä, miksi julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä lasten päivähoidossa käytetään välikätenä kansainvälisiä perintäyhtiötä. Miksi meidän paikalliset sähköyhtiöt käyttävät perintäkumppaninaan kyseenalaisesti toimivaa perintäyhtiötä? Tämä on meidän ratkaistavissa paikallistasolla. On vain oltava rohkeutta puuttua!


Hyvät ystävät; korjataan, ei rikota

EU on yhtä aikaa arvoyhteisö, taloudellinen ja turvallisuusyhteisö, mutta sen tulisi olla enemmän myös sosiaalinen yhteisö. Työttömyys, koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja ovat vihan kasvualusta. EU:n pitää vahvistaa ihmisten turvallisuudentunnetta ja oikeudenmukaisuutta, vähentää köyhyyttä ja syrjäytymistä.

Brexit eli Iso-Britannian ero opettaa muulle Euroopalle kantapään kautta sen, että EU:n on oltava inhimillisempi ja kansalaisten kritiikkiä on kuunneltava. Meidän on yhä vahvemmin ehkäistävä ihmisten köyhtymistä ja eriarvoisuutta. Me sosialidemokraatit korjaamme, emme riko enempää Eurooppaa emmekä Suomea.

Euroopan pitää myös ryhdistäytyä. EU ei ole onnistunut edesauttamaan rauhaa ja vakautta lähialueilleen. Samalla, kun EU-maiden keskinäistä avun antamista ja saamista parannetaan, tulee Euroopan toimia sen puolesta, että Välimeren toisella puolella hallitukset luopuvat omien kansalaistensa sortamisesta ja opposition tukahduttamisesta sekä ympäristön tuhoamisesta.

Aseiden myynti sota-alueille on lopetettava. On laitettava rauha tärkeämmäksi kuin raha. Tällöin ihmiset voivat elää rauhassa omissa maissaan.

Hyvä kuulijat; työntekijöitä on tuettava

Olen suuren ammattiliiton - SAK:laisen Julkisten ja  hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajiston jäsen. Minulle erittäin tärkeitä ovat ne päätökset, joilla parannetaan työntekijöiden työoloja, taloudellista toimeentuloa sekä turvataan työehtosopimusten säilyvyys ja kehittäminen työntekijöitä kunnioittaen. Kiky pitää lopettaa ja lomarahat palauttaa entiselleen.

Pidän erittäin tärkeänä EU:n "pilliin puhaltaja" eli väärinkäytösten ilmoittajien suoja -direktiiviä, joka tulee uuden EU-parlamentin hyväksyttäväksi. Yritysten ja julkisyhteisöjen toiminta ei aina ole asiallista ja väärinkäytöksiä sekä laittomuuksia tapahtuu, kuten Suomessa esimerkiksi vanhustenhuollossa. Nythän vanhusten hoivakotien laiminlyönteihin puuttuneet hoitajat on poikkeuksetta irtisanottu! Monessa maassa, kuten Suomessa, ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä tai lain suojaa ilmoittajille.

Direktiivillä taataan, että työpaikkansa väärinkäytöksiä esille tuovat työtekijät uskaltavat turvallisesti ja seuraamuksitta antaa tietonsa eteenpäin ja suojaa, että kaikenlaiset vastatoimet työntekijää kohtaan on kielletty.

Työntekijöiden oikeus liikkua Euroopassa maasta toiseen ei saa tarkoittaa ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä halpatyövoimana. Suomessa tehdystä työstä kuuluu maksaa suomalaisen TES:n mukainen palkka ja noudattaa suomalaisia työehtoja. Maatalouden liikkuva työvoima on suuri riiston ja orjuuttamisen kohteeksi joutunut ryhmä Euroopassa. Työtä teetetään esimerkiksi Italiassa pimeästi, eikä työsuhteen ehdoissa noudateta lakia. Nämä on korjattava.

Vapaakaupan ehdoista Suomelle varmasti yksi tärkein asia on velvoite noudattaa kaikkia työntekijöiden perusoikeuksia, jotka on sovittu kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa. Kaupan vapauttaminen sellaisten maiden kanssa, joissa sosiaaliset standardit ovat hyvin alhaiset, on riski.  Jos ihmisoikeuksia ja ympäristön suojelua ei turvata, ei pidä tehdä sopimuksia. Esimerkiksi Kolumbia-sopimuksen yhteydessä ei juurikaan vaadittu parannuksia, vaikka maan ay-tilanne oli järkyttävä. Guatemalalle EU myönsi kauppaetuudet samalla kun maassa tapettiin ammattiyhdistysaktiiveja. Näiden kokemusten vuoksi meidän suomalaisten on vaadittava työelämäasioiden ja ympäristön parempaa huomioimista EU:n kauppapolitiikassa.

Rakkaat toverit!

Toivon myös, että tuotte esille arjen ongelmia täällä Mikkelin seudulla/Savonlinnan seudulla. Etsitään yhdessä niihin ratkaisuja ja lisätään vuorovaikutusta. Hyvä tulee kun yhdessä tehdään!

Iloista vappua ja eteenpäin kohti valoisampaa huomista!

Kommentoi kirjoitusta.

Yrityksille kohdistuvien laskujen perintäkuluille katto

Maanantai 29.4.2019 - Satu Taavitsainen

Tänään A-studiossa (alkaa kohdasta 29:34) keskusteltiin asiasta, jonka korjaamiseksi tein lakialoitteen viime kesäkuussa. Lakialoitteessani esitetty muutos merkitsisi sitä, että myös yrityksille kohdistuvien laskujen perintäkuluille asetettaisiin katto.

Pidän erittäin huonona sitä, että yritysten osalta laissa ei ole säädetty maksimieuromääriä, kuten kuluttajien suojaamiseksi on. Nykylaissa sanotaan vain, että yrittäjän on korvattava perinnästä aiheutuvat ”kohtuulliset kulut”. Käytännössä perintäkulut ovat nousseet satoihin euroihin.

Lakialoitteessani esitetään, että yritysten perintäkulujen enimmäismaksut säädettäisiin saman tasoiseksi kuluttajasaatavien kanssa. Tämä parantaisi erityisesti pienyrittäjien tilannetta. Esimerkiksi yli tuhannen euron pääomasta perintäkulu saisi lakialoitteeni mukaan olla enintään 50 euroa.

Satojen eurojen perintäkulut ovat yrittäjille aivan kohtuuttomia. Huolena voi samaan aikaan olla työura, yrityksen jatkaminen ja usein myös koko perheen toimeentulo. Lakialoitteessani ehdotettu perintäkulujen sääteleminen tarkasti toisi osaltaan turvaa yrittäjän asemaan, ja se olisi syytä tehdä.

Korkeat ja nopeasti kasvavat perintäkulut osuvat ankarasti juuri pieniin yrityksiin, koska heillä on vain vähän tai ei ole lainkaan neuvotteluvaraa. Yrittäjät kertovat, että äkillinen maksuvaikeus aiheutuu esimerkiksi siitä, että pienyrityksen omaa, suurehkoa saatavaa ei ole maksettu ajoissa tai että saatava maksuaika on pakko sopia niin pitkäksi, että riski oman laskun erääntymiseen pääsee syntymään. Pienyrittäjien tilannetta vaikeuttaa sekin, että heidän on lähes mahdotonta riitauttaa suuriakaan, kohtuuttomia perintäkuluja, koska maksuhäiriölistalle joutuminen vaikeuttaisi yrityksen toimintaa heti ja usein myös pidemmällä aikavälillä.

Ennakoin viime syksynä, että lakialoitteeni aiheuttaa varmasti napinaa perintäyhtiöissä, koska se pienentää niiden tuloja. Jupinasta ei pidä kuitenkaan välittää, vaan eduskunnan tulee olla ihmisten puolella ja korostaa kohtuullisuutta.

Useat kansainväliset perintäyhtiöt eivät muutoinkaan noudata hyvää perintätapaa ja lakia, myyvät velkoja eteenpäin, hävittävät alkuperäisiä laskuja ja harjoittavat laitonta perintää. Aluehallintovirasto on antanut niille useita huomautuksia ja varoituksia. Niiden toiminnassa on paljon suitsittavaa.

Pitää edetä sitkeästi askel kerrallaan kohti parempaa. Tässä on valmis lakiteksti toteutettavaksi. Se on Suomen Yrittäjien kanssa yhteistyössä valmisteltu. Toivon, että uusi eduskunta vie sen maaliin!

Tässä linkki keskustelupöytäkirjaan siihen Eduskunnan täysistuntoon, jossa aloitteestani keskusteltiin.

Kommentoi kirjoitusta.

Laittomasti toimivat kansainväliset perintäyhtiöt pois Suomesta ja Euroopasta

Sunnuntai 28.4.2019 - Satu Taavitsainen

Tänä vuonna meidän kaikkien yhdessä on jatkettava ahkeraa työskentelyä saadaksemme laittomasti toimivat kansainväliset perintäyhtiöt pois Suomesta ja Euroopasta. Laiton perintä ja ihmisten sekä yrittäjien ulosottoon ajaminen pitää loppua.

Esimerkiksi kansainvälinen perintäyhtiö Alektum on menetellyt toistuvasti hyvän perintätavan vastaisesti Suomessa. Se kuitenkin jatkoi laitonta perintää aluehallintovirastolta vuonna 2018 saamiensa useiden varoitustenkin jälkeen. Suomi oli ensimmäinen maa Euroopassa, joka lakkautti Alektumin perintäluvan vuoden 2019 alusta ja näin sen oli lopetettava kaikki perintätoimintansa Suomessa. Tänä vuonna todennäköisesti käydään kamppailu siitä, pitääkö tuo päätös vai saako yhtiö valituksensa läpi tai jatkettua samanlaista toimintaa toisella nimellä. Emme saa antaa periksi!

Suomessa on massatyöttömyyden lisäksi massaulosotto- ja maksuhäiriöongelma. Vuoden 2018 aikana Suomessa ulosotossa oli noin 577 000 velallista, 10 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2008 ulosottovelallisia oli 231 799, joten kasvua on 150 prosenttia kymmenessä vuodessa!

Noin 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Maksaminen ei poista merkintää, vaan se säilyy luottotietorekistereissä laskun maksamisen jälkeenkin 2-4 vuotta. Tämä pitää muuttaa niin, että merkintä poistuu heti kun lasku on maksettu.

Pidän järkyttävänä, että 386 471 ulosottoasiaa kohdistuu julkisiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Velkataakan alle voi nujertua monin eri tavoin. Se voi syntyä jopa yksittäisestä hammashoitolaskusta, jos sitä ei ole varaa maksaa. Esimerkiksi 32 euron maksu voi perintälaskun myötä muuttua 952 euroksi. En ymmärrä, miksi julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä lasten päivähoidossa käytetään välikätenä kansainvälisiä perintäyhtiötä.

Monet ulosottoon joutuneet ja maksuhäiriömerkintäiset ihmiset kokevat Suomen syrjäyttävän heidät yhteiskunnan ulkoreunoille, pimeisiin notkoihin. Moni on menettänyt terveytensä, masentunut, menettänyt yrityksensä, työkykynsä tai se on vaakalaudalla mennä. Suomi on sitoutunut Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamiseen ja ihmisoikeusmyönteisyyteen. Sen artikla 3 (kidutuksen kielto) ei koske pelkästään fyysisen kidutuksen vastustamista vaan käytännössä paino on epäinhimillisellä kohtelulla. Valtio ei voi toimia tavalla, jolla aiheutetaan henkisiä kärsimyksiä ja murretaan henkilön psyyke tavalla tai toisella.

Tilapäinen rahapula, sairastuminen tai työttömyys eivät saa johtaa elinikäiseen velkavankeuteen. Ulosotto on kuin ikuinen rangaistus ja pidempi tuomio kuin vakavista rikoksista annettavat tuomiot. Nykyinen tilanne on aivan järjetön.

Ihmisen elinikä ei riitä vapautumaan velkavankeudesta, kun pääoman päälle tulevat korot, perintäyhtiöiden kohtuuttomat kulut ja ulosoton maksut ja kaikki tämä kasvaa joka kuukausi korkoa korolle. Moni ulosottoon joutunut on maksanut velkansa moninkertaisesti korkoina ja perintäkuluina. Tämä on muutettava.

Perintäyhtiöiden laittomuudet on kitkettävä ja ulosottomiesten sekä verotarkastajien provisiopalkkaus on muutettava normaaliksi virkamiehen palkaksi. Ulosoton suojaosuutta on nostettava ja estettävä velan vanhentumisen pitkittäminen. Perintätoimintaa, ulosottotoimintaa ja verotarkastuksia on tehtävä lainmukaisesti ja asiallisesti sekä valvontaa on lisättävä. Käräjäoikeuksien resursseja ja talousasioiden osaamista on lisättävä, jotta suomalaisten oikeusturva vahvistuu.

1 kommentti .

Euroopan pitää ryhdistäytyä

Perjantai 26.4.2019 - Satu Taavitsainen

EU on yhtä aikaa arvoyhteisö, taloudellinen ja turvallisuusyhteisö, mutta sen tulisi olla enemmän myös sosiaalinen yhteisö. Työttömyys, koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja ovat vihan kasvualusta.

Brexit eli Iso-Britannian ero opettaa muulle Euroopalle kantapään kautta sen, että EU:n on oltava inhimillisempi ja kansalaisten kritiikkiä on kuunneltava. EU:n on tulevaisuudessa entistä vahvemmin ehkäistävä ihmisten syrjäytymistä ja eriarvoisuutta.

EU:n päätehtävä ei ole pankkien ja suuryritysten omistajien varojen turvaaminen. Pääpaino on jatkossa oltava, että edistämme demokraattista kansanvaltaista ja ihmisten Eurooppaa. Toivon, että Suomessa suunnataan keskustelua Euroopan Unionin korjaamiseen, ei siitä eroamiseen.

Euroopan pitää myös ryhdistäytyä. EU ei ole onnistunut edesauttamaan rauhaa ja vakautta lähialueilleen. Samalla, kun EU maiden keskinäistä avun antamista ja saamista parannetaan, tulee Euroopan toimia sen puolesta, että Välimeren toisella puolella hallitukset luopuvat omien kansalaistensa sortamisesta ja opposition tukahduttamisesta sekä ympäristön tuhoamisesta.

Aseiden myynti sota-alueille on lopetettava. On laitettava rauha tärkeämmäksi kuin raha. Tällöin ihmiset voivat elää rauhassa omissa maissaan. Puhtaan juomaveden ja kasteluveden turvaaminen Afrikassa ja Lähi-idässä lisää Euroopan turvallisuutta ja vähentää ilmastopakolaisuutta.

Kommentoi kirjoitusta.

Asunnottomuutta ja köyhyyttä vähennettävä

Torstai 25.4.2019 klo 7.18 - Satu Taavitsainen

Haluan kertoa tositarinan siitä, mitä tapahtui Yhdysvalloissa ilmaisten muovipussien jälkeen. Vieraillessani Etelä-Kaliforniassa sukulaisteni luona olen pitänyt silmäni auki ympäröivään yhteiskuntaan. Katsellut kaupunkia ja kuunnellut paikallisia ihmisiä ja uutisia.

Kodittomien määrä on viime vuosina lisääntynyt rajusti Kaliforniassa. Heitä istui lasten leikkipuistoissa, kaduilla ja erityisesti Santa Ana joen varrella. Vierailullani vuonna 2017 Santa Anan kaupunginjohtajan mukaan kodittomuus ei ole koskaan aiemmin ollut heillä näin paha ja tilanne on jo karannut viranomaisten käsistä. Hänen mukaansa kodittomat hiipivät ihmisten takapihoille ja nukkuvat siellä öitään. Aamulla he eivät lähde pois. Ihmiset pelkäävät asuinalueittensa huonontumista ja asuntojensa arvon romahtamista. Lapsiperheet kokevat turvattomuutta ja monet pelkäävät kävellä kaduilla. Pienet ravintolayrittäjät ovat pulassa, kun kodittomat käyvät kyselemässä savukkeita ja ruokaa asiakkaiden pöydistä.

Yksi tekijä Kalifornian paisuneeseen ongelmaan on ollut se, ettei vankilasta vapautuneille ole asuntoja. Uusien järjestelyiden myötä kymmeniä tuhansia väkivallattomia rikoksentekijöitä on vapautettu, mutta heillä ei ole paikkaa mihin mennä ja he päätyvät kodittomiksi kaduille. Tästä on seurannut se, että väkivaltainen rikollisuus ja huumeidenkäyttö ovat lisääntyneet. Myös Suomessa vangeista noin kolmannes vapautuu asunnottomana. Tämä tarkoittaa, että satoja vankeusrangaistuksensa suorittaneita vapautuu vuosittain kadulle vailla kattoa pään päällä. Asunnottomuus lisää uusintarikollisuutta.

Lisäksi USA:ssa suuri osa kodittomasta väestöstä on mielenterveysongelmaisia. Yhdysvalloissa ei hoideta psyykkisiä sairauksia samalla tasolla kuin muita sairauksia, joten pitkäaikaisia ​​tukipalveluja ei ole saatavilla. Tämän seurauksena he päätyvät kadulle.

Santa Anan kaupunki on keksinyt hätäapukeinoja, kuten ensisuojia ja Santa Anan kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti asunnottomuuden ehkäisysuunnitelman ja palkkasi asunnottomien palvelujen johtajan syyskuussa.

Ollessani Irlannissa liikenne- ja viestintävaliokunnan virkamatkalla, oli Dublinissa meneillään samanlainen tilanne. Siellä oli lapsiperheitä hätämajoituksessa hotelleissa ja puistot olivat täynnä kodittomia ihmisiä. Tämä oli seurausta sille, että vuoden 2007 finanssikriisin jälkeen Irlanti ei ole rakentanut asuntoja. Nyt tilanne on kriisiytynyt ja päässyt todella pahaksi.

Kaliforniassa kaupat ovat lopettaneet muovipussien antamisen ilmaiseksi. Ympäristöystävällisellä teolla on ollut seurauksia, joita moni ei tule ajatelleeksi. Kun muovipusseja oli helposti saatavilla, tekivät kodittomat ihmiset tarpeensa niihin ja heittivät roskiin. Nyt kun pusseja ei enää entiseen malliin ole ilmaiseksi saatavilla, on ulosteiden myötä leviämässä tartuntatauteja, kuten hepatiittia, norovirusta, salmonellaa. Tämä on suuri uhka kansanterveydelle. Virukset ja bakteerit leviävät kaikkiin ihmisiin ja vesi saastuu herkästi ja sairastuttaa tuhansia.

Ratkaisuna ei ole ilmaisten muovipussien palauttaminen, vaan avain pulmaan on kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen. Asuntoja pitää rakentaa jatkuvasti ja tulee huolehtia siitä, ettei ongelma pitkity ja ihmiset jumiudu kaduille. Kuten kalifornialainen paikallinen poliisi minulle kertoi, on todella vaikeaa saada ihmisiä enää kadulta takaisin asuntoihin, kun heille on muodostunut sinne jo oma elämänrytmi ja kadulla eläminen alkaa olla osa sinua ja elämäntapaasi ja yhteisö ympärilläsi on kuin tuttu naapurusto.

Lääkkeenä asunnottomuuteen ja köyhyyteen niin USA:ssa kuin Euroopassa pidän myös hyvinvointivaltion perusasioita; maksutonta varhaiskasvatusta, koulutusta, harrastuksia, julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa, päihdekuntoutusta, työvoimapalveluita, työtä sekä julkisia investointeja. On työskenneltävä tavallisten ihmisten, inhimillisen ja hyvän elämän sekä sosiaalisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Kommentoi kirjoitusta.

Pilliin puhaltajien suojelu etenee!

Keskiviikko 24.4.2019 klo 7.13 - Satu Taavitsainen

Olen suuren ammattiliiton - SAK:laisen Julkisten ja  hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajiston jäsen. Minulle erittäin tärkeitä ovat ne EU:n päätökset, joilla parannetaan työntekijöiden työoloja, taloudellista toimeentuloa sekä turvataan työehtosopimusten säilyvyys ja kehittäminen työntekijöitä kunnioittaen.

Haluan olla hyväksymässä EU:n "pilliin puhaltaja" (whistle blowers) eli väärinkäytösten ilmoittajien suoja -direktiiviä. Väärinkäytösten ilmoittajat ovat tärkeitä yhteiskunnan turvallisuudelle, luotettavuudelle ja avoimuudelle. Yritysten ja julkisyhteisöjen toiminta ei aina ole asiallista ja väärinkäytöksiä ja laittomuuksia tapahtuu, kuten Suomessa esimerkiksi vanhustenhuollossa ja perintäyhtiöissä. Nythän vanhusten hoivakotien laiminlyönteihin puuttuneet hoitajat on poikkeuksetta irtisanottu!

Direktiivi turvaa työntekijöitä, jotka ilmoittavat ja paljastavat työympäristöönsä tai työpaikkaansa liittyviä väärinkäytöksiä. Direktiivillä taataan, että väärinkäytöksiä esille tuovat työtekijät uskaltavat turvallisesti ja seuraamuksitta antaa tietonsa eteenpäin.

Valitettavan usein väärinkäytöksestä ilmoittanut joutuu kostotoimenpiteiden tai vainon kohteeksi, jopa oikeudenkäyntikulujen korvaajaksi. Työpaikka ja näin ollen toimeentulo voi lähteä alta. Julkisuudessa tapauksia puidaan usein skandaalihakuisesti.

Väärinkäytösten ilmoittajien suoja -direktiivi takaa sen, että kun työntekijä huomaa väärinkäytöksiä tai ongelmia, hän voi ilmoittaa niistä joko sisäisiä kanavia pitkin tai suoraan viranomaiselle. Mikäli kumpikaan taho ei reagoi tietyssä määräajassa, henkilö voi ilmoittaa tietonsa myös julkisesti. Direktiivi suojaa, että kaikenlaiset vastatoimet työntekijää kohtaan on kielletty.  

Eurovaalien jälkeen kokoontuva uusi parlamentti vielä muodollisesti hyväksyy direktiivin, mutta melkein se on jo valmis. Ehdottomasti tarvitaan sellaiset edustajat europarlamenttiin, jotka vievät sen maaliin. Useat kansalaisjärjestöt ovat tehneet todella paljon työtä asian eteen.

Laskelmien mukaan direktiivillä on julkiseen talouteen miljardiluokan positiinen vaikutus. EU menettää 120 miljardia euroa vuodessa korruption takia, josta 5,8 miljardia julkisten hankintojen yhteydessä.

Jäsenmailla on direktiivin hyväksymisen jälkeen kaksi vuotta aikaa saattaa se kansalliseen lainsäädäntöön. Organisaatioiden tulee perustaa sisäiset raportointikanavat ja lisäksi tulee nimittää viranomainen organisaation ulkopuolisille paljastuksille. Monessa maassa, esimerkiksi Suomessa, ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä tai lain suojaa ilmoittajille.

Direktiivin soveltamisalat koskevat ainoastaan EU-säädöksiä:
-Julkiset hankinnat
-Rahoituspalvelut
-Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisy
-Tuoteturvallisuus
-Kuljetusturvallisuus
-Ympäristönsuojelu
-Ydinturvallisuus
-Ruoka- ja rehuturvallisuus
-Eläinten terveys ja hyvinvointi
-Kansanterveys
-Kuluttajansuoja
-Yksityisen ja yksityisyyteen liittyvän datan suojelu
-Verkostojen ja informaatiojärjestelmien turvallisuus

On tärkeää, että kansallisessa toimeenpanovaiheessa soveltamisalaa laajennetaan. Suomella on mahdollisuus vaikuttaa EU-puheenjohtajuuskaudellaan asian myönteiseen etenemiseen ja kannustaa jäsenmaita ulottamaan direktiivi koskemaan myös kansallisten lakien väärinkäytöksiä. Suomalaisiin arvoihin sopii korruptiovastaisuus, ympäristönsuojelu, kansanterveyden vaaliminen ja yleinen turvallisuus. Naapurimaistamme Ruotsi ja Norja ovat jo hyväksyneet omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä ilmoittajien suojan.

Esimerkkejä viime vuosina paljastuneista väärinkäytöstapauksista:
-Öljytankkerista päästetään öljyä mereen.
-Kotiväkivallan uhriksi joutunut lapsi kuolee sosiaaliviranomaisten resurssipulan vuoksi.
-Sairaalassa potilaat jäävät toistuvasti ilman asianmukaista hoitoa koska verikoetuloksia ei käydä läpi ajoissa.
-Poliitikko tai virkamies ottaa vastaan lahjuksia.
-Kananmunatuottaja käyttää kiellettyjä ja ihmisille vaarallisia kemikaaleja, mutta vie tuotteet markkinoille.
-Työpaikan johtoryhmä tekee aggressiivista veronkiertoa.

Kommentoi kirjoitusta.

Postipalvelut turvattava ihmisille ja yrityksille

Tiistai 23.4.2019 - Satu Taavitsainen

Postin toiminnan turvaamiseksi tarvitaan EU:n tiukempaa valvontaa jäsenmaissa postidirektiivin noudattamiseksi.

EU:n postidirektiivi edellyttää postin jakelua viitenä päivänä  viikossa. Suomessa ei kuitenkaan enää tätä viisipäiväisyyttä noudateta  ja postin kulkua on hidastettu. Näin ollen postin kulkuun ei voi enää  entisen lailla luottaa.

Syynä ovat Postin johdon ajamat säästöt ja postinjakajien liian  vähäinen määrä. Osa Postin työntekijöistä ollaan johdon päätöksellä  siirtämässä Viroon, jotta palkkoja voi entisestään alentaa samaan aikaan  kun Postin johtaja saa 82 000 euroa palkkaa kuukaudessa.  Aivan moraalitonta! Meitä kriittisiä ei ole kuunneltu, vaan on viety  heikennyksiä sumeilematta eteenpäin.

Postin kulkemattomuudella aiheutetaan valtavia taloudellisia  haittoja pienyrittäjille, kun he joutuvat soittamaan asiakkailleen, onko  lasku tullut perille ja tavarantoimittajilleen, ovatko lähettäneet  laskua. Sairaaloiden työntekijät joutuvat soittamaan  toimenpiteeseen kirjeitse kutsutuille varmistaakseen, onko kutsu tullut  perille. Tästä aiheutuu aivan valtava määrä ylimääräistä työtä ja  kustannuksia julkisessa terveydenhuollossamme!

Postin toiminnalla on myös yhteys puolustusvoimiin ja  turvallisuuteemme, joka kriisitilanteessa perustuu luotettavaan postin  kulkuun. Postitse on saatava sana ihmisille, kutsu reserviläisille.  Digiverkot ovat haavoittuvia, joten siksi huoltovarmuudesta  on huolehdittava.

Uusia välttämättömiä kustannuksia; internettiä, tietokonetta,  älypuhelinta eivät ihmiset suinkaan aina maksa siksi, että voisivat  huvitella, vaan koska postin, verottajan, VR:n, Kelan, pankkien ym.  virastojen paperiset ja henkilökohtaiset palvelut ovat  kadonneet. Kaikki eivät rakasta tällaista maailmaa.

Suomessa on noin 400 000 sellaista henkilöä, joilla ei ole lainkaan  digivälineitä ja sähköisiä pankkitunnuksia. Heidät on pikkuhiljaa  syrjäytetty yhteiskuntamme ulkoreunoille. Tämä ei ole oikein. EU:n on  pidettävä kiinni postin jakelusta jäsenmaissa ja  puolustettava ihmisten peruspostipalveluita.

2 kommenttia .

Olen SDP:n eurovaaliehdokas

Torstai 18.4.2019 - Satu Taavitsainen

SDP:n puoluehallitus asetti tänään minut eurovaaliehdokkaaksi.

Ilman Iso-Britanniaa jatkava uusi Euroopan Unioni tarvitsee uuden edustajan ja jatkan mielelläni työtä suomalaisten hyväksi. Olen kiitollinen saatuani palvella Suomen kansaa Eduskunnassa neljä vuotta. Ne olivat työntäyteiset vuodet. Olin hyvin omistautunut Eduskunnassa pienituloisten palkan- ja eläkkeensaajien sekä työttömien asioihin ja erityisesti ulosottoon joutuneiden auttamiseen. Tahdon saada kansainväliset perintäyhtiöt ja pikavippifirmat kuriin ja olisi upeaa päästä europarlamenttiin työskentelemään näiden asioiden kuntoon laittamiseksi. Laiton perintä ja pienituloisten ihmisten ja yrittäjien ulosottoon laittaminen pitää saada loppumaan.

EU:ssa pitää selvittää, onko pikavippijärjestelmä lainkaan tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Koronkiskonnan lopettamiseksi Suomi pääsi jo eteenpäin, kun eduskunta sääti pikavippeihin 20% korkokaton.

EU:n voimaa ja kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan, sillä perintäyhtiöt toimivat häikäilemättömästi Suomen lisäksi muissakin EU-maissa. Esimerkkinä perintäyhtiö Alektum, jonka toiminta Suomessa kiellettiin laittoman perinnän takia. Tavallisten ihmisten velkoja myydään ympäri maailmaa ja ihmiset ovat joutuneet kaikenlaisten väärinkäytösten uhriksi. Tälle on tultava loppu.

Tavoitteenani on, että Itä- ja Pohjois-Suomeen tulee vähintään nykyistä tasoa vastaava rahoitus. Itä- ja Pohjois-Suomella on Suomen EU-liittymissopimukseen kirjattu erityisasema, joka perustuu harvan asutuksen, pitkien etäisyyksien ja kylmän ilmaston aiheuttamaan pysyvään kilpailukykyhaittaan. Itä- ja Pohjois-Suomelle on korvamerkitty EU:n aluepolitiikan rahoitusta näihin erityishaasteisiin, mutta siivu on kaventunut ohjelmakaudesta toiseen.

Tiet ja rautatiet ovat Suomessa rapistuneet, joten infran korjauksiin tulee EU:sta saada nykyistä enemmän rahaa. On kumma, kun me Suomessa emme saa käyttää EU-ohjelmarahaa teiden kunnostukseen, samaan aikaan kun Itä-Euroopan maat saavat. Tämä on mielestäni väärin ja olen tämän usein nostanut esille liikenne- ja viestintävaliokunnassa työskennellessäni. Vaikka Suomi on hyvinvointivaltiona vauraampi kuin osa EU-maista niin meillä on paikoittain varmasti yhtä huonokuntoisia teitä.

Muutoinkin liikenneasiat ovat minulle tärkeitä ja uskon, että minulla on niihin annettavaa europarlamentissa. Tavaran kuljetusten tarve tulee lähivuosina lisääntymään. Ongelmina Suomessa ovat kotimaisen kuljetusyritysten toiminnan turvaaminen ja kabotaasiliikenteen valvonta. Sipilän hallitus lievensi kabotaasisääntelyä ja nyt Suomessa on lisättävä ulkomaisten kuljetusyritysten valvontaa. Olen huolissani ajo- ja lepoaikalain noudattamisesta ja ulkomaisten rekkojen renkaiden ja jarrujen kunnosta sekä oikeasta kuormansidonnasta. Kilpailuetua ei saa havitella lakia rikkomalla. Liikkuvan poliisin lakkauttamisen jälkeen valvonta on käytännössä jäänyt Tullin ja Rajavartiolaitoksen tehtäväksi. Paikallispoliisilla ei ole riittävästi työntekijöitä ja osaamista raskaan liikenteen valvontaan. Ulkomaisille rekoille on laitettava tienkäyttömaksu, joka on ohjattava tiestön kunnostamiseen.

Kutsun Sinut eurovaalikampanjaani osallistumaan, vaikuttamaan ja äänestämään. Toimitaan yhdessä tavallisten ihmisten, hyvän elämän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemman Euroopan puolesta!

1 kommentti .

Jakautuneet työmarkkinat

Keskiviikko 17.4.2019 - Satu Taavitsainen

Maatalouden liikkuva työvoima on suurin riiston ja orjuuttamisen kohteeksi joutunut ryhmä Meksikossa, maatalouden päivätyöläisten verkoston maaliskuussa julkaistu raportti kertoo.

Samaa tapahtuu Euroopassa. Esimerkiksi Italian työmarkkinat ovat totaalisen jakautuneet ja ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytöstä on muodostunut laitonta järjestelmällistä toimintaa, jonka parissa on 3-4 miljoonaa työntekijää. Työtä teetetään Italiassa pimeästi, työsuhteen ehdoissa ei noudateta lakia.

Noin 80 prosenttia näistä hyväksikäytön kohteena olevista työntekijöistä on ulkomaalaisia. Erityisesti riistetään maataloustyöntekijöitä. Yrittäjät tilaavat työvoimaa välittäjältä, joka rekrytoi työntekijät ja kuljettaa heidät työpaikalle. Palkka on yleensä alle puolet työehtosopimuksen edellyttämästä ja työ kestää keskimäärin 8-12 tuntia päivässä.

Noin 60 prosentilla Italian maatalouden työntekijöistä ei ole käytössään juoksevaa vettä tai wc-tiloja. Kyydistä, majoituksesta, ruoasta ja muista perustarpeista peritään maksu. Pahimmissa tapauksissa työntekijöitä kohtaan käytetään väkivaltaa, heidän henkilöllisyyspaperinsa viedään ja heidät majoitetaan ala-arvoisiin oloihin. Tilanne on todella paha.

Ihmisten toimeentulo on eri puolilla Eurooppaa heikentynyt ja työehdot ja olosuhteet ovat heikentyneet. Kaikkien työntekijöiden palkat ovat laskeneet, kun yritykset maksavat ulkomaisille työntekijöille vähemmän. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ulkomaisen työvoiman tulo maahan on auttanut yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut Britannian väestöä. Työnantajat ovat vain laskeneet palkkoja alaspäin. Tämä ei ole ulkomaalaisten ihmisten vika, vaan järjestelmän vika, joka mahdollistaa tällaiset ahneet ja itsekkäät työmarkkinat. Ihmiset kuitenkin syyttävät ulkomaalaisia tilanteesta.

Nykytilanne Italiassa johtuu ennen kaikkea poliittisista päätöksistä. Viimeisten 20 vuoden aikana siellä on työntekijöiden suojelua koko ajan purettu ja työvoimatoimistoja karsittu. Kun valtion roolia on heikennetty, tyhjiön on täyttänyt rikollisuus. Välittäjät tarjoavat tehokkaan palvelun yrittäjille, jotka etsivät työvoimaa.

Hyväksikäyttöä on Suomessakin. Aivan Italian tasolle työmarkkinoiden jakautumisessa ei Suomessa ole (vielä) vajottu, mutta meilläkin on aloja, joilla todistettavasti tapahtuu ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Esimerkiksi vastikään suomalaismies sai ihmiskaupasta ehdollisen vankeustuomion, kun toi Suomeen 26 thaimaalaista marjanpoimijaa.

Alipalkkausta esiintyy Suomessa esimerkiksi siivous-, rakennus- ja ravintola-alalla. Teollisuudessa on myös ollut yrityksiä, joissa on ollut ongelmia ja ihmiskaupaksi luettavia tilanteita. Ulkomaalaisillle on joko maksettu palkka alle työehtosopimuksen, tai kikkailtu niin että osan palkasta on joutunut maksamaan takaisin työnantajalle. Voi olla että työsopimusta ei ole ollut lainkaan, tai on ollut kaksi erikielistä sopimusta joissa on eri työehdot. On myös tapauksia joissa ei ole maksettu lisiä, vaan joku tietty könttäsumma.

Ilmiöön liittyy myös työntekijän kontrollointia. Pitkien työpäivien lisäksi työntekijää saatetaan estää luomasta suhteita suomalaiseen yhteiskuntaan, opiskelemasta kieltä ja ymmärtämästä omia oikeuksiaan. Työntekijät saattavat asua ala-arvoisissa olosuhteissa ja olla riippuvaisia työnantajastaan.

Vuonna 2014 julkaistiin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tutkimus, jossa kaksi taloustutkijaa paljasti yhteyden työvoiman järjestäytymisasteen laskun ja ylimmän tuloluokan tulojen lisääntymisen välillä länsimaissa vuosina 1980-2010. Sen mukaan arviolta puolet tuloerojen kasvusta johtuu ammattiliittojen heikentyneestä asemasta. Kun ihmiset eivät kuulu liittoon, mahdollistuu työolojen heikentyminen ja palkat alenee.

Järjestäytyminen ammattiliittoihin on ratkaisu. Esimerkiksi Kanadassa työnantaja ei ota töihin sairaanhoitajaa, joka ei kuulu ammattiliittoon. Siellä työnantaja katsoo, että on kaikkien etu, että työntekijät kuuluvat ammattiliittoon. Siellä sairaanhoitajien palkat ovatkin paljon paremmat kuin Suomessa; käteen jää noin 4300 euroa.

On puututtava järein toimin

Näihin kuvaamiini työelämän ongelmiin pitää tiukasti puuttua sekä kotimaassa että EU:n tasolla. Työtä toisen hyväksi tekeville ihmisille tulee maksaa asianmukainen palkka ja kaikenlainen vilunki ja hyväksikäyttö tulee saada loppumaan.

Suomessa on lisättävä aluehallintovirastojen työsuojeluun ulkomaalaistarkastajien määrää ja poliisin on saatava lisää ihmiskauppatutkintaan erikoistuneita poliiseja. Myös julkisten toimijoiden; valtion, kuntien ja niiden konserniin kuuluvien yhtiöiden, virastojen ja liikelaitosten tekemiä hankintoja ja tilaamia urakoita ja alihankintaketjuja on tarkasteltava suurennuslasilla ja laitettava asiat kuntoon.

Verohallinnon otetta tulee tiukentaa, sillä nykyisillä ohjeilla yritykset ovat alkaneet kikkailla niin, etteivät maksa enää työntekijöistään sosiaaliturva- ja eläkevakuutusmaksuja. Jättämällä työnantajamaksut maksamatta, ne hakevat kilpailuetua. Työtä ilman sotu- ja eläkemaksuja teetetään jatkuvasti mm. ruokalähettiyrityksissä, Helsingin Sanomien jakamista Itä-Uudellamaalla, toimistotöitä, siivoustyötä, kaupassakäyntiä vanhuksille, muuttoapua, pihatöitä jne jne.

Yritykset, jotka eivät maksa työnantajamaksuja kilpailevat epäreilusti sellaisten yritysten kanssa, jotka hoitavat työnantajamaksut asiallisesti. Oikein toimivat yritykset häviävät kilpailutuksia ja vähentävät työntekijöitä ja negatiivinen kierre syntyy koko yhteiskuntaan ja Eurooppaan.

Tämä kotimainen ilmiö on pahentunut valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla. Hänen aikanaan on verohallinnon suhtautumista työnantajamaksujen maksamatta jättämiseen löysytetty. Vuonna 2016 verohallinto poisti kokonaan ohjeestaan lauseen: ”Työsuhde syntyy verotuksessa aina tilanteessa, jossa myös työoikeudellisen työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät." Linja on ollut tietoinen valinta. Saada kilpailukykyä yrityksille. Keino on väärä ja epäreilu. Se johtaa siihen, että valtion kassaan ei kerry sosiaaliturvamaksuja, eläkerahastoihin ei kerry rahaa ja lehdenjakajalle ei kerry eläkettä ja näin ollen työntekijä on eläkkeellä köyhä, vain takuueläkkeen varassa elävä. Tämä suunta on muutettava.

1 kommentti .

Kiitos

Maanantai 15.4.2019 - Satu Taavitsainen

Kiitos äänestäjilleni luottamuksesta. Kiitos kaikista ihanista viime viikkojen keskusteluhetkistä ja viesteistä ja halaukset vielä aivan upealle tukitiimilleni. Teimme parhaamme!

Äänimääräni oli täsmälleen sama kuin neljä vuotta sitten: 5416. Ne eivät tällä kertaa ihan riittäneet kansanedustajan paikkaan. Usein kuitenkin on niin, että kun yksi ovi sulkeutuu niin toinen avautuu. Lämpimät onnittelut kaikille valituiksi tulleille!

Osa teistä on ollut tietoisia siitä, että kesken vaalikampanjan perhettäni kohtasi yhtäkkiä suru lasteni ihanan mummon, mieheni äitin sairastuttua. Vaalipäivän aattoon asti hän jaksoi pinnistellä, mutta sitten voimat ehtyivät ja hän lähti taivaan kotiin. Kuolema ei kysele, se tulee kutsumatta järkyttäen. Sen vuoksi pitää rakastaa. Tärkeintä elämässä ei ole pitkälle pääseminen, vaan lähelle tuleminen.

Valtakunnallinen vaalitulos on mielenkiintoinen ja puhututtaa varmasti vielä pitkään. Äänestäneet ovat kuitenkin sanansa sanoneet ja näillä mennään. Aika näyttää, joten eteenpäin.

Jälkikirjoitus: Tarkastuslaskennan jälkeen äänimääräni oli 5419.

Kommentoi kirjoitusta.

Tehdään yhdessä vastuuntuntoinen Suomi!

Perjantai 12.4.2019 - Satu Taavitsainen

Olen nähnyt paljon sellaisia ihmisiä, jotka yrittävät tulla toimeen niin niukoilla tuloilla, että romahduksen vaara vaanii päivästä toiseen.

Olen tavannut lukuisia ihmisiä, joilla ei ole vaaa ostaa tarvitsemiaan tavaroita, vaatteita, lääkkeitä ja ruokaa. Nykyinen hallitus on pahentanut tilannetta. Tulevan eduskunnan on tartuttava toimeen ja korjattava ihmisten elämisen mahdollisuuksia. Meidän on työskenneltävä ahkerasti sitä hirvittävää epätoivoa vastaan, joka pienituloisilla tämän päivän Suomessa on. Meidän on tehtävä loppu köyhyydelle.

Meidän on muutettava se, että koko ajan enemmän ihmisiä ajautuu ulosottoon ja maksuhäiriömerkintöihin, ja se että työttömien lapset eivät saa samanarvoisesti varhaiskasvatusta, pienituloisten perheiden nuoret joutuvat keskeyttämään opintonsa, että pienituloiset eläkeläiset eivät saa ostettua reseptilääkkeitään ilman pikavippiä, että tiet rapistuvat ja asutus keskittyy vai muutamaan suureen kaupunkiin.

On luotava vastuuntuntoinen Suomi, joka huolehtii kaikkien asukkaidensa hyvinvoinnista - ei vain harvojen ja valittujen. Gallupeilla ei vielä muutosta tehdä, vaan se tehdään sunnuntaina 14.4., vaalipäivänä, jolloin toivon, että SINÄ annat äänesi Suomen uudelle suunnalle; paremmalle huomiselle. Minua voit äänestää Kaakkois-Suomessa numerolla 148. Jokaisesta vaalipiiristä löytyy upeita muutoksen puolesta työskenteleviä ehdokkaita ja kannustan rohkeasti äänestämään!

Kommentoi kirjoitusta.

Rakenteellista korruptiota pitää torjua

Torstai 11.4.2019 - Satu Taavitsainen

Olen tyytyväinen Mikkelin kaupungin elinvoima- ja konsernijaoston tiistaina tekemään päätökseen, että kaupungin konserniohjeeseen lisätään teksti:

”Riippumattomuuden varmistamiseksi konserniyhtiöiden hallitusten jäsenten ei sallita tekevän yhtiöille hallituksen jäsenyyteen liittymättömiä työ- tai muita suorituksia ilman tavanomaista konsernin hankintasäännön mukaista kilpailutusmenettelyä. Rajoitus koskee ostopalveluna sellaisilta yrityksiltä tehtyjä hankintoja, joissa hankinnan tekevän konserniyhtiön hallituksen jäsen on suoritteen myyvässä yrityksessä johtavassa asemassa ja/tai omistajana.”

Tämä kuuluu sarjassamme niihin asioihin, jotka ovat nousseet esiin kuntalaisten kanssa keskustellessani ja olen vienyt asiaa eteenpäin. Kaupungin konserniyhtiöitä ovat esimerkiksi Metsäsairila Oy, Biosairila Oy, Etelä-Savon Energia Oy.

Rakenteellista korruptiota pitää torjua ja säännöt olla sellaiset, etteivät ne sitä mahdollista. Tämä pieni korjaus antaa toivoa siitä, että on keinoja saada lisättyä kansalaisten luottamusta julkiseen hallintoon sekä lisättyä asukkaiden ja yritysten yhdenvertaista kohtelua.

Tapani toimia kuntalaisten valitsemana kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana perustuu ihmisten kanssa vuorovaikutukseen. Pitää tuntea kaupunkilaisten ajatukset ja muodostaa yhteisö, jossa keskustellaan yhteisistä asioista ja vaikutetaan kaupungin toimintaan. Sadun klinikka on toiminut yhtenä vuorovaikutuskanavana ja olen pitänyt sitä säännöllisesti jo vuodesta 2014. Perjantaina on taas klinikkapäivä ja toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi keskustelemaan pienistä ja suurista asioista!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »